Cvetovi navadnega sleza predstavljajo odlično užitno dekoracijo različnim jedem in sladicam. Že izgledajo lepo, da o zdravilnosti sploh ne govorimo.

Konec julija in v avgustu marsikateri vrt krasijo rožnato beli cvetovi navadnega sleza (Althaea officinalis), ki mu v domačih krajih pravimo ajbiš. Ta visokocenjena zdravilna rastlina, zahvaljujoč visoki vsebnosti sluzi, velja za eno izmed najboljših sredstev za oblaganje sluznice. Blažilno učinkuje na dihalne organe – vnetja grla, bronhitis, pomirja kašelj, pomaga pri izkašljevanju, čisti ustno votlino, zdravi afte in akne, čisti pljuča. Poleg posušenih listov in cvetov v čajih so zelo uporabne tudi koreninine. Uporabni so tako v zdravilstvu kot v prehrani.

Navadni slez oziroma ajbiš (Althaea officinalis) je večletna zelnata trajnica z močnim koreninskim sistemom, korenina je korenasta in razvejana, mesnata, zunaj bledorumene barve, znotraj pa bele barve, sluzasta in sladkega okusa. Steblo je visoko tudi do 2 metra, listi so nagubani, veliki, od srčaste do iztegnjeno jajčaste oblike s priostrenim vrhom, po robu nazobčani. Cvetovi navadnega sleza so od bele do bledo rožnate barve in tvorijo glavičasto socvetje. Cela rastlina je obraščena s sivo-belimi dlačicami.  Plod je pokovec. Več pa na naslednji povezavi

Košarica lepote in zdravja
Označena na: