Čeprav smo še sredi koledarske zime, pogled skozi okno ponuja že kar spomladansko idilo. Znanilci pomladi že cvetijo in vabijo v naravo, pa tudi skok na krožnike jim ni tuj.
Popestrite si solato s cvetovi trobentic, ki dajo solati svojevrstno aromo in pa seveda tudi pogled.
Tudi pomladanska klasika regrat že vabi, rumeni cvetovi že vabijo in kličejo nabiralce . Receptov za pripravo regrata je v izobilju, regrata tudi, zdravilnost tega zelišča pa tudi ni sporna. Zato kar veselo na delo.
Za blagodejno čiščenje telesa lahko spomladi poskrbimo tudi z žvečenjem do 8 regratovih stebel na dan, ki jih na koncu tudi pojemo. Surove lahko naribamo na solato ali pa jih skuhamo in jim dodamo ocvirke.
Kopriva je naša superhrana, kraljica med divjimi rastlinami. Velika in mala kopriva sodita med najbolj zdrava živila in sta izjemno bogati z rudninami, posebej s kalcijem, magnezijem in železom. Vsebuje tudi precej vitaminov (A,B2, K, C) vsebuje šestkrat več vitamina C kot limona . Ob rudninskih snoveh ima tudi veliko beljakovin. Plinij starejši pa celo zapiše, da mlade koprive spomladi dajejo dobro in zdravo hrano telesu in tistega, ki jih uživa, celo leto varujejo pred boleznimi
Iz zdravilnega, hranilnega in okusnega čemaža, lahko pripravimo kup priljubljenih slastnih jedi, celo marmelado je mogoče skuhati.
Številne zdravilne in hranilne sestavine ima tudi trpotec, drobno narezani mladi trpotčevi listi so okusni v solatah, samostojno ali v kombinaciji z drugo zelenjavo. Užitni so tudi presni ali popečeni cvetni popki, katerih okus spominja na gobe.
V prehrani je mogoče uporabljati tudi mačice različnih dreves, od leske do vrbe. Ti cvetovi imajo raznovrstne okuse in iz njih je mogoče narediti tudi razne namaze.
Pripravite in zaužijte čimveč surove, nepredelane in neprekuhane hrane, seveda so tu najbolj primerne in zdrave v naravi nabrane dobrote, zgoraj smo vam dali kar nekaj idej. Direktno v naravi nabrana, tako imenovana “divja hrana” pa ima za razliko od gojene zelenjave in sadja v povprečju kar od tri do štirikrat več vitaminov in rudnin. S takšno razširitvijo naše prehrane se usmerjamo k naravi, zdravju,in samooskrbi.
V naravi nabrana hrana je najbolj trajnostni izdelek in najbolj trajnostna priprava hrane.
Človek se je razvil in preživel z nabiralništvom, s koncem nabiralništva bo konec tudi človeštva.
več informacij o nekaterih zeliščih, ki so bili omenjeni v članku, si lahko preberite v Zeliščarnica – Hiša zdravilnih zelišč in začimb.