(Urtica dioica)              pekoča hrana za kri

  • posušeni listi – pakirano 30 g ali v rinfuzi poljubna količina
  • cena za 30 g  je        2,50 € / kos
  • cena rinfuza je        0,90 € / 10g              NA TRŽNICO >>>

Pravni položaj:  H (rastline, ki se lahko uporabljajo kot živila)

Opis:

Koprivo so uporabljali v prehrani že v starem Egiptu, ki so jo kultivirali v povrtnino, od njih so jo v iste namene prevzeli tudi Grki in Rimljani.  Že Hipokrat in Horacij pišeta o koristnosti uživanja kopriv, Plinij starejši pa celo zapiše, da mlade koprive spomladi dajejo dobro in zdravo hrano telesu in tistega, ki jih uživa, celo leto varujejo pred boleznimi. V starogermanski mitologiji je bila kopriva simbol boga strele, ki hkrati blagoslovi in žge.

Zdravilni učinki:
Kopriva vsebuje zelo veliko železa, magnezija, kalcija, fosforja, škrob, čreslovno kislino, rastlinske hormone, sekretin, vitamine A, B2, K, C (vsebuje šestkrat več vitamina C kot limona), acetilholin in veliko mineralnih snovi.

Koprivo štejemo med najboljša čistila za kri. Poleg tega je pomembno zdravilo za bolezni sečil, pri vnetju ledvic in ledvičnih kamnih. Spodbuja presnovo. Ker vsebuje veliko železa, odpravlja slabokrvnost ter krepi odpornost proti prehladom ter revmatičnim in protinskim boleznim.

Uporablja se tudi za zniževanje krvnega pritiska, zdravljenje diareje, skorbuta, jetrnih težav in težav s prostato. Obkladki se uporabljajo za zdravljenje nevralgije in artritisa. Kopriva zdravi slabokrvnost, utrujenost, otekline, menstrualne težave, ekceme, povečano prostato, probleme urinarnega trakta, seneni nahod in alergije. Uporablja se lahko tudi med nosečnostjo.

Kopriva kot antihemoragik ustavi krvavenje, kot hipoglikemik zniža krvni sladkor, ter kot diuretik žene na vodo.

Prah iz zmletih suhih listov se svetuje za zaustavljanje krvavitev iz nosu.

V ljudskem zdravilstvu se rabijo za različne zdravilne namene tako koprivov čajni napitek kot sok iz sveže rastline.
Notranje naj bi ustavila krvavitve iz pljuč, ledvic, maternice, črevesja in nosa, obnovila kri ter odpravila kožne izpuščaje, lišaje mladostnega, posebno še živčnega izvora, pospešila celjenje ran, zvečala zmogljivost žlez za izločanje želodčnega soka in izboljšala izločanje žolča, pomagala pri sladkorni bolezni, zaradi diuretičnega učinka blažila vnetje sklepov ter sklepno in mišično revmo, pospešila pa tudi celično presnovo pri obrabljenih sklepih.

Zunanje se koprivovi pripravki uporabljajo proti prhljaju, odpravljajo mastne lase in stimulirajo rast las. Poparek se lahko uporabi tudi kot tonik za obraz. Zaradi dražilnega učinka histamina pa naj bi bila koristna masaža s koprivovo tinkturo ob revmatičnih bolečinah.   Koprivna kopel je izredno učinkovita pri zoženih žilah in krčih v različnih delih telesa, ki kažejo na motnje v krvnem obtoku.

Ko odganjamo pomladansko utrujenost in nerazpoloženje si pripravimo čaj za čiščenje krvi. Zavremo liter vode, odstavimo in vanjo potopimo šopek mladih kopriv (pri večjih uporabimo samo vrhove). Pustimo pokrito 10 min in odcedimo. Čaj pijemo nesladkan, preko dneva namesto vode, zato si ga lahko skuhamo naenkrat tudi več litrov. Če nam ga kaj ostane, lahko z njim zalijemo rože, saj vsebuje veliko vitaminov in železa, zel koprive pa porabimo za kompost.

Čajni napitek:   pripravimo kot poparek – čez 3 do 4 žličke (4g) droge prelijemo dva decilitra vrele vode, pokrito pustimo stati 10 minut in precedimo. Dnevno lahko popijemo 3 do 4 skodelice sveže pripravljenega napitka.

 

Kopriva  v kulinariki:
Kopriva je kulinarična poslastica in svežo lahko uporabimo za solate, za namaze in kot dodatek k sadnim in zelenjavnim napitkom. V kuhinji se uporabljajo listi in mladi vršički koprive, pripravljeno enako kot špinačo, kot prilogo ribam in mesu, v raznih zelenjavnih pitah, s testeninami, v juhi itd. Včasih jih mešamo tudi z drugo zelenjavo ali pa pripravimo iz njih razne omake, solate in juhe.

OPOZORILO:
Pitje čaja iz koprive lahko pri preobčutljivih posameznikih draži želodec in tanko črevo, povzroči pekoč občutek v koži in otekline ter zmanjša izločanje vode. Ne sme se rabiti pri edemu oziroma zastoju vode kot posledice oslabelega srca in zmanjšane ledvične opravilne sposobnosti. Čezmerna raba moti delovanje zdravil zoper sladkorno bolezen in zvečan ali znižan krvni tlak, poveča pa učinek pomirjeval zaradi zaviralnega učinka za osrednji živčni sestav. Lahko vpliva na menstruacijski ciklus in povzroči splav, zato previdno med nosečnostjo in dojenjem.

Drogo je potrebno hraniti zaščiteno pred svetlobo, vlago in pri temperaturi, nižji od 25°C.

Kopriva

Dodatni podatki:

Pakiranjestandardno 30 g, po izbiri mnogokratnik 10 g
Embalažavrečka papir
PorekloMirnska dolina, Slovenija
Kopriva