LIPA  (Tilia platyphyllos)

                                    … z lipovim čajem nad stres ali prehlad

  • posušeni cvetovi  in njihovi ovršni listi – pakirano 20 g
  • cena  je       2,50  € / kos                NA TRŽNICO>>>

Pravni položaj:  H  (rastline, ki se lahko uporabljajo kot živila)

Opis:

Lipa  spodbuja potenje in krepi obrambno sposobnost organizma. Tradicionalno se priporoča kot blago sredstvo za sproščanje tesnobnih stanj, razdraženosti in živčne napetosti, ki vplivajo na prebavo, krvni tlak in delovanje črevesja. Rumenkasto beli cvetovi lipe se v ljudski medicini večinoma uporabljajo za spodbujanje potenja pri prehladnih obolenjih in s tem lajšanje gripoznih obolenj, pa tudi za preprečevanje nahoda in gripe in nalezljivih bolezni. Sluzi, ki jih vsebujejo cvetovi, lokalno zmanjšujejo draženje sluznice in s tem tudi kašlja.


Zdravilne učinkovine in uporaba lipe:
Najpogosteje se uporablja lipovo cvetje. Nabiramo komaj odprte cvetove tako navadne lipe kot lipovca skupaj z ovršnimi listi. Uporabimo samo sveže posušeno drogo. Stara droga postane rdečkasta in izgubi zdravilni učinek.
Učinkovine lipovega cvetja so eterično olje s farnezolom kot glavno učinkovino, sluz, vosek, flavonoidi, čreslovine, sladkor, vitamini. Zaradi teh substanc se zelo priporoča čaj iz lipovega cvetja pri ledvičnih boleznih ter pri zasluzenju pljuč in sapnika. Posebej pomembna je večdnevna kura lipovega čaja pri zastaranem bronhialnem katarju v poznem zimskem času.

Eterična olja delujejo pomirjevalno. Lipovi cvetovi se uporabljajo tudi za sproščanje živčne napetosti, preprečujejo nastanek aterosklerotičnih sprememb na ožilju in znižujejo krvni tlak.

Čaj žene tudi na vodo in pospešuje potenje, pomaga pri prehladu, nahodu, hripavosti, umirja napete živce.

Nasvet za dober spanec – če se skopamo v vodi, kateri dodamo močan lipov čaj, bomo spali sijajno.

V preteklosti so za zdravljenje ran in čirov uporabljali lipovo listje, kar pa se je sedaj opustilo. Opustila se je tudi uporaba lipovega oglja,  ki se je včasih uporabljal pri črevesnih in kožnih obolenjih.

Lipov čaj: pripravimo kot poparek: Eno in pol žličke droge  v ogreti skodelici prelijte s sveže zavreto vodo (200 ml), pokrito pustite stati 5-10 minut in nato precedite. Dnevno lahko popijemo do 3 skodelice sveže pripravljenega napitka, najbolje po jedi.  Čaj še posebno prija v hladnih zimskih dneh, njegov okus pa prijetno dopolnjuje žlička medu.

Prevretek iz  lipovega lubja: na  liter vode skuhamo 10 dag lubja in nato tekočino uporabimo za ovitke pri opeklinah, saj pospešuje rast nove kože.

 

Za domače živali:
Lipovo oglje lahko uporabljamo tudi za zdravljenje domačih živali v primeru napenjanja, zaprtja, driske ali zastrupitev ter za zdravljenje ognojenih ran.

 

Opozorilo:
Čaja ne smemo piti v nedogled, držati se moramo priporočenih odmerkov, saj lahko preveliki odmerki vplivajo na delovanje srca in lahko povzročijo okvaro srca.

Bolnikom s srčnimi motnjami odsvetujemo uživanje lipovih pripravkov, ravno tako med nosečnostjo in dojenjem.

 

 

Lipa

Dodatni podatki:

Pakiranje20 g
Embalažavrečka papir
PorekloMirnska dolina, Dolenjska
Lipa