(Melissa officinalis)              … izboljšuje splošno razpoloženje

  • posušeni listi – pakirano 30 g ali v rinfuzi poljubna količina
  • cena za 30 g  je       2,80 € / kos
  • cena rinfuza je       0,90 € / 10g                  NA TRŽNICO >>>

Pravni položaj:  H (rastline, ki se lahko uporabljajo kot živila)

Opis:

Melisa je nežna rastlina, vendar vseeno zelo učinkovita, uporabljamo jo predvsem zaradi njenega pomirjevalnega učinka.  Meliso so že v preteklosti uporabljali za izboljšanje razpoloženja. Že Hildegarda jo je opisovala kot toplo rastlino in da osebi, ki jo uživa prikrade nasmeh na usta. Z njo so zdravili tudi rane in umirjali delovanje srca.  Primerna je tako za odrasle kot  tudi za otroke.

Zdravilne učinkovine in uporaba melise :

Melisni pripravki delujejo sedativno, pomirjevalno, spazmolitično, protikrčno ter protimikrobno zoper viruse in bakterije. Notranje se rabijo predvsem proti spalnim motnjam živčnega izvora in prebavnim motnjam, spodbujajo tudi tek. Zunanje so čislani proti okužbi z virusom herpes simpleks na ustnicah.

Za pomiritev:   Melisni pripravki  pomagajo pri stresu, nespečnosti, nemirnosti, tesnobi, depresiji ter želodčnih in drugih težavah, ki jih povzročajo živci. Melisa ja znana kot rastlina, ki izboljšuje splošno razpoloženje.

Zdravilni čaj iz listov navadne melise uporabljamo za lajšanje blagih motenj spanja, ki so posledica nemira in nervoze. List melise je pogosto tudi dopolnilna droga v čajnih mešanicah zaradi pomirjevalnega učinka ali zaradi prijetnega okusa. Klinične raziskave so potrdile, da izvleček listov melise pomirja, izboljšuje miselno sposobnost, tudi pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo, in povečuje odpornost na psihološki stres.

Pri prehladnih obolenjih:  Vroč čaj iz listov melise blago spodbuja potenje, zato se priporoča za lajšanje prehladnih obolenj in zniževanje telesne temperature. Melisa se prav tako ponaša s  protivnetnim, protibakterijskim in protivirusnim delovanjem in prav iz teh razlogov koristi pri prehladu, gripi, kašlju in drugih vnetnih stanjih.

Protivirusno delovanje:  Nedavne raziskave so pokazale, da ima melisa protivirusne učinke. Pripravki iz melise se uporabljajo za blažitev simptomov herpesa, ocvirkov in drugih virusov. V ta namen si pripravimo mazilo iz melise in ga nanašamo na obolelo mesto. Klinične študije so dokazale, da mazilo učinkovito odpravlja simptome virusa, kot so ranice, ocvirki na ustnicah, genitalni herpes in druge.

Težave želodca in črevesja:  Znanstveno je priznana tudi uporaba listov melise pri težavah z želodcem in črevesjem, ki niso pogojeni z organskimi boleznimi. Aromatična rastlina pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje in uspešno odpravlja krče. Pripravki iz melise odganjajo vetrove, blažijo krče in napenjanje v prebavilih. Uporabljamo jih zlasti pri živčno pogojenih želodčnih in črevesnih težavah.


Priprava čajev in poparkov:
Notranje – poparek (dve čajne žličke zdrobljenih listov prelijemo s skodelico vrele vode in pokrito pustimo 8 minut), spije se trikrat na dan, zadnjo skodelico pred spanjem.
Zunanje – poparek iz dveh prgišč listov ali zeli na liter vode, vlije se v kopalno kad s primerno toplo vodo za pomirjevalno kopel. Poparek naj stoji v pokriti posodi 5 do 10 minut in se pred uporabo precedi.
Uporaba pri otrocih:    Zaradi blagega delovanje je primerna za otroke, uporabljamo jo predvsem v kombinacijah z drugimi zelišči pri prebavnih motnjah, kot so napihnjenost, vetrovi, krči, lahko tudi za pomiritev razdraženega želodca. Redkeje se uporablja za pospeševanje znojenja pri povišani telesni temperaturi ob gripi in prehladu.

 

Melisa v kulinariki:
Sveži listi melise imajo okus in vonj limone. Tako suhi kakor sveži listi se rabijo kot začimba za omake, juhe, meso, zelenjavo in posladke, posušeni listi so pogosto za mešan lonec. Izredno se poda k vsemu sadnemu – pecivu, solatam in kremam,  presenetljivo dobra družba je  ribi in piščancu. Meso pred pečenjem položimo v sesekljane liste melise, le ta bo poskrbela za poln in prijeten okus. Z dodatkom melise  bo okus zelenjave  postal izrazitejši.

Melisni izvlečki in eterično olje prav tako izboljšajo okus alkoholnim in brezalkoholnim pijačam, likerjem, slaščicam in drugim živilskim izdelkom.

Osvežilni je naslednji posladek: v navaden jogurt zamešamo nekaj sesekljanih svežih listov melise in potresemo s svežimi sadeži (maline, jagode, borovnice, robide).  Premešamo in uživamo.

 

Opozorila:
Melisa je zelo varno zelišče. Prepovedi in opozorila niso znana, razen splošnega zdravstvenega priporočila, naj se med nosečnostjo in dojenjem zdravilni pripravki ne uporabijo notranje brez zdravniškega nasveta.

Zunanje zdravljenje proti herpes simpleksu naj ne traja neprekinjeno več kot dva tedna.

Melisa

Dodatni podatki:

Pakiranjestandardno 30 g, po izbiri mnogokratnik 10 g
Embalažavrečka papir
PorekloMirnska dolina, Slovenija
Melisa