Ognjič  (Calendulae flos)            ……… čudežni oranžno rumeni zdravilec

  • posušeni cvetni listi – pakirano 20 g ali v rinfuzi poljubna količina
  • cena za 20 g  je   2,50 € / kos
  • cena rinfuza je    1,10 € / 10g                 NA TRŽNICO >>>

Pravni položaj:  H (rastline, ki se lahko uporabljajo kot živila)

Opis:

Ognjič je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora, odličen za notranja vnetja in čiščenje krvi,  uporablja se za lajšanje blažjih vnetij kože ter sluznice ust in žrela. Pomaga tudi pri celjenju manjših ran in sončnih opeklin. Lajša želodčne tegobe, pospeši pa tudi čiščenje organizma.

Zdravilne učinkovine in uporaba ognjiča :
Cvetovi ali socvetja ognjiča vsebujejo eterično olje, grenčine, ognjičev sapogenin, saponine, flavonoide,  triterpene, glikozide, karotinoide, sluzi in organske kisline.  Najpomembnejše zdravilne učinkovine v ognjiču so predvsem tri:  -flavonoidi, eterično olje in triterpeni.  Flavonoidne sestavine naj bi prispevale k protivnetnemu učinku, eterično olje naj bi imelo protikrčni učinek in triterpeni naj bi večali splošno odpornost proti okužbam.

 

Notranja uporaba:

Ognjič dobro učinkuje pri vnetjih notranjih organov: želodca, žolčevoda,  jeter, žolčnika, ledvic in mehurja.

Čaj pomaga pri prebavi in pospešujejo izločanje žolča v jetrih. Ognjič blago miri krče prebavil in vnetje želodčne sluznice.  Deluje tudi kot diuretik in spodbuja znojenje.

Ognjič je odličen čistilec krvi, zato ga lahko pijemo, kadar imamo težave z jetri ali prebolevamo zlatenico.

Čaj iz ognjiča ugodno vpliva tudi v menopavzi, saj ureja pravilen odliv krvi. Prav tako ga priporočajo ženskam za pitje teden dni pred pričakovanim mesečnim ciklusom, saj ureja čiščenje.  Pomaga tudi pri zaostali in boleči menstruaciji.

Kot podpora drugim zdravilom se ognjičev čaj pije pri rakavih boleznih.

Z ognjičevim čajem lahko odpravimo tudi gliste in uničuje slabe bakterije.

 

Zunanja uporaba:

Zunanje deluje blago protivnetno in protibakterijsko (podobno kot arnika), pospešuje celjenje ran.  Ognjič ima podoben učinek kot arnika, vendar ne draži kože. Uporablja se za obkladke, mazila in izpiranja.  Poparek lahko koristite tudi za čiščenje kože.

Pri vnetjih sluznice ust in žrela uporabite dvakrat do štirikrat dnevno še topel poparek za grgranje ali izpiranje ust in ustne votline.

Pri kožnih vnetjih namočite v ohlajen poparek laneno krpo ali gazo in jo za pol ure do ene ure  položite na prizadeti predel kože,  oblogo zamenjajte dvakrat do štirikrat dnevno.

 

Za farmacevtske namene ognjič uporabljamo tako, da izkoriščamo predvsem njegovo protivnetno in protimikrobno delovanje. Med ostalimi učinki pa se navajajo še, da deluje diuretično (pospeši izločanje seča), ureja dismenorejo (krčevite menstrualne bolečine), prepreči povišanje koncentracije glukoze v krvi in sproži praznjenje želodca.

 

Čaj iz ognjiča:
Čaj pripravimo kot poparek, tako da eno veliko žličko posušenih cvetnih listov prelijete s skodelico vrele vode (250 ml),  dobro premešajte, pokrijte in pustite stati 10 minut ter nato precedite. Skodelico sveže pripravljenega čaja pijte do trikrat dnevno ali pa si pripravite obkladke oz. mokre povoje.
Vedno pripravite svež napitek – ognjičev čaj nikdar ne sladkajte in ne pijte prevročega.

 

Opozorilo:
Ognjičevega čaja ne smejo uživati nosečnice, saj lahko privede do splava. Pitje se prav tako ne priporoča doječim materam (velja za notranjo uporabo).

Previdni pri uporabi ognjiča  morajo biti  tudi alergiki.

 

Ognjič

Dodatni podatki:

Pakiranjestandardno 20 g, po izbiri mnogokratnik 10 g
Embalažavrečka papir
PorekloMirnska dolina, Slovenija
Ognjič