(Hypericum perforatum)      … preizkušen antidepresiv

  • A: posušena zel (listi, popki, cvetovi) – pakirano 30 g ali v rinfuzi poljubna količina
  • cena za 30 g  je     2,80 € / kos
  • cena rinfuza je      0,90 € / 10g                        NA TRŽNICO >>>
  • B: šentjanževo olje – pakirano v temni steklenički 100 ml
  • cena                        8,00 € / kos                          NA TRŽNICO >>>

 

Pravni položaj:  Z (zdravilo, ki se izdaja brez recepta)

Opis:

Vsestransko uporabna rastlina, ki nam pomaga pri psihični izčrpanosti in potrtosti ter blagih do srednje težkih depresivnih stanjih, glavobolih, nespečnosti, blažjih kožnih vnetjih in manjših poškodbah kože. Je ena od najbolj raziskanih zdravilnih rastlin.


Zdravilni učinki:

Zdravilne učinke šentjanževke prinašajo predvsem hiperforin in preostali derivati fluoroglucinola, k učinkovitosti pa prispevajo tudi naftodiantroni, med katerimi je najbolj znan hipericin – to so spojine, ki dajejo šentjanževemu olju značilno rdečo barvo. Nahajajo se v temnih pikah na robu zelenih listov, predvsem pa v venčnih listih.
V žlezah, ki jih lahko vidimo že s prostim očesom kot drobne prozorne pike na stebelnih in venčnih listih, se nahaja eterično olje. Druge učinkovine so še flavonoidi, procianidini, čreslovine, ksantoni,  fenilpropanoidi…

Šentjanževka je  najbolj poznana kot olje, ki zelo uspešno zdravi opekline, otekline, oparine. Z njim tudi oskrbujemo manjše rane, udarnine in zvine. Lajša tudi težave pri revmi in protinu, dobro se obnese pri masaži hrbtenice, obrabljenih vretencih in sklepih, lajša težave pri pikih žuželk, starejšim ljudem se svetuje vtiranje pri drhtečih udih. Ob tem pa velja opozorilo, da olja ne uporabljamo za zaščito pred soncem, saj kože ne zaščiti pred  škodljivimi vplivi UV sevanja.

Uporaba šentjanževke:

Šentjanževo olje: Približno 10 g svežih cvetov prelijete s 100 ml hladno stisnjenega oljčnega, lahko tudi dobrega hladno stiskanega sončničnega olja. Kozarec dobro zaprite in ga za dober mesec postavite na sonce. Večkrat ga pretresite. Po treh tednih dobi olje lepo rubinasto rdečo barvo. Odcedite ga in hranite v stekleničkah na suhem in temnem. Uporabljate ga pri revmatičnih obolenjih, za rane, pri opeklinah in kožnih obolenjih.

Čaj:   1 do 2 čajni žlički posušenih cvetov in listov šentjanževke  prelijte z 1,5 dcl vrele vode. Pokrito pustite stati 10 minut in nato precedite.  Čaj iz listov in cvetov deluje protidepresivno, pomaga pri histerijah, potrtosti, glavobolih in nespečnosti, zdravi kri, ledvice, mehur, zasluzenje pljuč. Čaj primeren tudi za lajšanje težav v menstruaciji in menopavzi, lahko ga pijete po prenapornem psihičnem delu, primeren pa je tudi za otroke, ki jih pogosto mučijo strahovi in močijo posteljo.  Čaj lahko nepretrgoma pijete največ šest tednov, posebno v zimskih mesecih.

Šentjanžev čaj za spiranje obraza: 15 g cvetov prelijemo z litrom vrele vode, pokrijemo in počakamo 15 minut. Precedimo in pustimo, da se tekočina ohladi, nakar si temeljito umijemo obraz. Deluje antiseptično, oži žile, odpira in čisti pore. Preprečuje nastajanje kožnih gubic.

Kopel:  Vzamete svežo ali posušeno šentjanževko. Zrežite jo na majhne koščke in zavijte v gazo, tako da dobite mošnjiček ali vrečko. To obesite tako, da teče vroča voda preko nje. Snemite in se okopajte. Kopel bo pomagala pri šibkih kosteh in živčnih boleznih.

Tinktura:  Dve pesti šentjanževih svežih listov namakajte na litru žganja približno tri tedne. Precedite in shranite v primerno embalažo. Dobljena tinktura je odlična za vtiranje proti revmatizmu.

 

Opozorilo:

Šentjanževka lahko povzroči preobčutljivost za svetlobo (fotosenzibilizacijo), vendar ta pojav pri človeku ni tako nevaren, saj ga lahko povzroči le daljša in prekomerna uporaba šentjanževke. Priporočamo, da se v tem času izogibajte intenzivnemu izpostavljanju sončni svetlobi ali drugim virom UV žarkov (obisk solarija), kar velja predvsem za osebe s svetlejšo kožo

O uporabi med nosečnostjo ali v času dojenja ni zadovoljivih znanstvenih dognanj, zato je priporočen posvet z zdravnikom ali s farmacevtom.

Velja splošno priporočilo, da se šentjanževka ne uživa sočasno z drugimi zdravili. Ne smejo je uživati bolniki po presaditvi organov ali pri uživanju zdravil za zdravljenje okužbe z virusom HIV. Prav tako se posvetujte s svojim zdravnikom, če jemljete zdravila za preprečevanje strjevanja krvi. Sicer pa ob predpisanih količinah ni bilo opaziti večjih stranskih učinkov.  Pozornost velja tudi pri sočasnem uživanju antidepresivov, imunosupresivov, inhibitorjev proteaze, teofilina, digoksina in antikoagulantov, saj lahko pride do medsebojnega vpliva zdravil.

Šentjanževka

Dodatni podatki:

Pakiranjestandardno 30 g , po izbiri mnogokratnik 10 g ; šentjanževo olje v steklenički 100 ml g
Embalažavrečka papir ; temna steklenička
PorekloMirnska dolina, Slovenija
Šentjanževka