Slez, ajbiš  (Althaea officinalis)    ……zdravilna sluz

  • A: posušeni listi – pakirano 30 g ali v rinfuzi poljubna količina
  • cena za 30 g  je     2,80 € / kos
  • cena rinfuza je     0,90 € / 10g
  • B: posušeni cvetovi – pakirano 30 g ali v rinfuzi poljubna količina
  • cena za 30 g  je      3,00 € / kos
  • cena rinfuza je       1,00 € / 10g
  • C: posušena korenina – pakirano 50 g ali v rinfuzi poljubna količina
  • cena za 50 g  je      5,20 € / kos
  • cena rinfuza je       1,10 € / 10g

    Gremo po zelišče na KMEČKO TRŽNICO >>

Opis:

Navadni slez pri zdravljenju zahvaljujoč visoki vsebnosti sluzi velja za eno izmed najboljših sredstev za oblaganje sluznice. Blažilno učinkuje na dihalne organe – vnetja grla, bronhitis, pomirja kašelj, pomaga pri izkašljevanju, čisti ustno votlino, zdravi afte in akne, čisti pljuča.
Navadni slez oziroma ajbiš (Althaea officinalis) je večletna zelnata trajnica z močnim koreninskim sistemom, korenina je korenasta in razvejana, mesnata, zunaj bledorumene barve, znotraj pa bele barve, sluzasta in sladkega okusa. Steblo je visoko tudi do 2 metra, listi so nagubani, veliki, od srčaste do iztegnjeno jajčaste oblike s priostrenim vrhom, po robu nazobčani. Cvetovi navadnega sleza so od bele do bledo rožnate barve in tvorijo glavičasto socvetje. Cela rastlina je obraščena s sivo-belimi dlačicami.  Plod je pokovec.

 

Zdravilne učinkovine in uporaba navadnega sleza:

V navadnem slezu so naslednje zdravilne snovi in učinkovine: sluz, škrob, pektin, tanin, maščobno olje, mineralne soli itd. Zaradi take kemijske sestave navadni slez deluje antibakterijsko in protivnetno.

Uporabljamo ga pri različnih težavah z dihali, prebavili in sečili.

Slez je zaradi velike vsebine sluzi (do 35 %) eno od najboljših sredstev za zaščito sluznice. Mehka in spolzka sluz obloži sluznico in jo tako ščiti in blaži draženje. Slez je ena od najpogosteje uporabljanih rastlin za blaženje kašlja in olajševanje izkašljevanja,  posebno učinkovit je  pri majhnih otrocih. Zelo učinkovit je tudi pri vnetju grla. Uporabljamo ga tudi pri pljučnih boleznih in bronhitisu in tudi kot zdravilo pri gastritisu. V kombinaciji z drugimi zelišči navadni slez zdravi tudi bolezni mehurja in čira na želodcu.

Ker vsebuje rastlina največ sluzi, pripravkov iz nje ne kuhamo, ker bi s tem uničili učinkovine, ki so občutljive na previsoko temperaturo, zato jih namakamo v hladni vodi 8 ur, odcedimo in šele nato čaj rahlo pogrejemo. Na podoben način pripravimo korenine, liste in cvetove.

Dandanes le še redko uporabljamo čaj iz navadnega sleza. V glavnem ga uporabljamo kot dodatek k čajem za kašelj. Primešan kamilici deluje pomirjujoče pri akutnih vnetjih želodčne sluznice. Dober je tudi pri kroničnem katarju grla, ko suha sluznica povzroča pogosto pokašljevanje.

Uporaba navadnega sleza ni omejena samo na notranjo uporabo. Nanj naletimo tudi pri zdravilnih mazilih, ki se jih uporablja za zdravljenje čirov in varikoznih ven, je pa tudi dobro hidratantno sredstvo, ki razdraženo in suho kožo vlaži in umirja.  Iz sveže korenine izdelujemo tudi mazilo za zdravljenje turov in ognojkov ter pridobivamo ustno vodico. Poparek iz korenine in listkov pa je učinkovit pri sončnih opeklinah.

V ljudskem zdravilstvu so znani obkladki s slezom pri kožnih boleznih, vendar pa moramo biti pri tem vztrajni ter vsakokrat zamenjati svežo krpico, sicer bi si prenašali povzročitelja bolezni naprej.


Navadni slez v prehrani:
V posušeni korenini navadnega sleza je zelo veliko hranljivih snovi: ker vsebuje okoli 75 % ogljikovih hidratov, je pomemben vir škroba in sladkorja. V kuhinji lahko uporabimo dele sleza, mladi listi so dobra zelenjava, seme pa damo na solato.  Liste se, kuhane ali vložene v kis in olje, uporablja tudi kot vso ostalo zelenjavo. Užitne so tudi korenine, ki jih lahko kuhane ocvremo, dveletne korenine uporabimo kot krompir Zgoščeno tekočino, ki je ostala po kuhanju korenin, so včasih uporabljali kot nadomestek za beljak pri pripravi peciva. Za peciva so uporabljali tudi posušene zmlete korenine, ki so ji pražili in tako pridobivali sladkast prašek, ki so ga uporabili pri pripravi peciva.

V anglosaškem svetu je zelo priljubljena slaščica »marshmallow«, ki se pridobiva iz navadnega sleza. Sluz iz njegovih v prah zdrobljenih korenin, zgoščenega v vodi, so skupaj s sladkorjem segrevali tako dolgo, da so dobili sladko in rahlo testo.


Za domače živali:
Slez danes veliko uporabljajo še pri zdravljenju domačih živali. Pri kašlju in pljučnih boleznih naj živina popije dovolj slezovega čaja, na tvore polagamo obkladke, ki jih zmehčajo, podobno tudi zatrdline v vimenu, topel slezov čaj pa je učinkovit pri driski in črevesnih boleznih.

Čaj navadnega sleza bi moral biti v vsaki kuhinji oziroma domači lekarni.

Nosečnice in osebe, ki jemljejo zdravila se morajo pred uporabo posvetovati s zdravnikom.

 

PRIPRAVKI IZ SLEZA (AJBIŠA)

Slezov čaj iz korenine:
V četrt litra hladne vode, v pokriti posodi, dve do tri ure namakamo  2 čajni žlički korenine navadnega sleza, narezane na majhne kocke.  Vmes večkrat premešajte, da se izloči čim več sluzi. Potem vodo precedite in posladkajte z medom. Pijte po eno žlico na četrt ure.
S čajem iz navadnega sleza lahko izpirate nos ( s kapalko). Zelo dobro deluje tudi pri zaprtem nosu in je dovolj varen in nežen, da ga lahko uporabimo tudi pri majhnih otrocih.

Slezov čaj iz listov:
1 žlico posušenih in zdrobljenih listov prelijte z 2 do 3 dl vrele vodi in pustite stati 20 minut. Občasno premešajte, čaj precedite.   Tako pripravljen čaj pijemo po požirkih dvakrat dnevno.

Čaj za izkašljevanje:
50 g korenine sleza in 50 g listov in cvetov sleza dve uri namakamo v pol litra vode. Nato precedimo in dodamo malo soka višnje, maline ali ribeza ter ga počasi pijemo.

Čaj pri vnetju sečil:
50 g korenine sleza pomešamo s 50 g listov breze, žajblja ter njivske preslice. Štiri žličke te mešanice prelijemo s pol litra vrele vode. Pustimo stati pokrito tri ure, da se učinkovine raztopijo v vodi, nato precedimo in popijemo dva- do trikrat na dan po skodelico čaja.

Utrujene noge:
10 g korenine sleza prelijemo z 200 ml vrele vode in pokrito stoji dve uri. Nato precedimo in dodamo vodi za kopel noge ter dodamo še malo prave morske soli. V tem pripravku si kopamo utrujene noge najmanj 20 minut.

Maska za obraz, nečista koža:
10 g korenine sleza prelijemo z 100 ml vrele vode in pustimo, da povre do polovice. Pripravek naj stoji tri ure, nato dodamo 50 g medu in en jajčni rumenjak. Vse skupaj dobro premešamo. Masko imamo na obrazu pol ure, nato se umijemo s toplo vodo. Pripravek si delamo do dvakrat na teden.

Čaj za grgranje pri vnetih dlesnih:
20 g drobno narezanih korenin sleza namočimo v 250 ml vrele vode in pustimo, da vre minuto do dve. Odcedimo in dodamo 45 g medu. S tem pripravkom si izpiramo ustno votlino in grgramo.

Tinktura iz sleza
Za slezovo tinkturo potrebujemo:
–   200 g slezove korenine
–   1 liter   50 % do 60 % alkohola
Korenino prelijemo z alkoholom in zapremo ter damo na za tri tedne nekam na toplo. Potem precedimo in s čajem jemljemo po 10-20 kapljic trikrat dnevno.

Slez

Dodatni podatki:

Pakiranjestandardno 30 g, (korenine 50g) po izbiri mnogokratnik 10 g
Embalažavrečka papir
PorekloMirnska dolina, Dolenjska
Slez