(Plantago lanceolata)

                                      … že tisočletja, ne le zdravilen, tudi okusen

  • A: posušena zel (listi) – pakirano 30 g ali v rinfuzi poljubna količina
  • cena za 30 g  je     2,80 € / kos
  • cena rinfuza je      0,90 € / 10g
  • B: trpotčeva semena – pakirano 30 g ali v rinfuzi poljubna količina
  • cena za 30 g  je     3,00 € / kos
  • cena rinfuza je      1,10 € / 10g
  • C: trpotec tinktura – pakirano v temni steklenički 100 ml
  • cena                       12,70 € / kos

 

gremo po zelišče na KMEČKO TRŽNICO >>>

 

Pravni položaj:    H  (rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila)

Opis:

Ozkolistni trpotec ( Plantago lanceolata) je prastara in pri nas ena od najbolj znanih zdravilnih rastlin, zelnata trajnica, ki zraste v višino od 10 do 40 cm. Stebla trpotca so pokončna in nimajo listov, na vrhu stebla pa se nahaja široko klasasto socvetje iz katerega štrlijo beli prašniki daleč iz cvetnega klasa. Listi so suličasti z dobro vidnimi od 3 do 5 vzporednimi žilami po celotni dolžini lista. Njegove korenine so tanke in nitaste.

Ozkolistni trpotec je zelo pogosta travniška rastlina, njena značilnost je tudi ta, da je skoraj vedno pri roki, saj ga lahko nabiramo od zgodnje pomladi do jeseni in uspeva skoraj na vsakem travniku. Liste lahko nabiramo od pomladi do jeseni, najbolje pa jih je nabirati na začetku cvetenja, nekje od maja do junija. Cvetove pa nabiramo v času njegovega cvetenja, ki traja od maja do septembra. Nabiramo lahko trpotčeve korenine, liste, cvetove in semena.


Zdravilni učinki:

Učinkovine v ozkolistnem trpotcu so glikozidi (avkubin in katalpol), sluz, klorogenska kislina, ursolna kislina ter kremenčeva kislina. Listi trpotca vsebujejo tudi eterično olje, čreslovine, fenilkarboksilne kisline, flavonoide, vitamin A, C (askorbinska kislina) in K ter veliko mineralnih snovi, kot sta cink in kalij.
Klinične raziskave so dokazale trpotčevo protivnetno, protibakterijsko, protivirusno, spazmolitično (sproščanje krčev) in imunostimulativno delovanje ter hitrejše strjevanje krvi.
Pomaga pri vnetju dihalnih poti, kratkotrajnemu vnetju ustne sluznice in žrela, saj pospešuje izločanje sluzi. Na sluznici zgornjega dela dihalnih poti naredi tanko oblogo, ki sluznico ščiti pred draženjem, ravno tako pa ima tudi blago protimikrobno delovanje.
Trpotec je tudi diuretik in lajša želodčno-črevesne bolezni in prebavne motnje – spodbuja debelo črevesje k iztrebljanju. Za ta namen je najbolje uporabiti mleta semena ali sveže stisnjen sok ozkolistnega trpotca.
Med drugim čisti kri, pomaga pri hemoroidih, protinu in premočni menstruaciji.
Zaradi njegovih protivnetnih in protibakterijskih učinkov je bil že od nekdaj cenjen kot pomagalo za hitrejše celjenje ran. Sok iz stolčenih trpotčevih listov zaustavi krvavitev, omili srbenje in otekline ter zdravi vse zunanje poškodbe kot so rane, piki žuželk, ugrizi, ureznine, udarnine,..

Ozkolistni trpotec je v svojih zapiskih omenjal že Pedanij Dioskurid, starorimski vojaški zdravnik grškega rodu, oče farmakognozije. Priporočal ga je predvsem kot zdravilo zoper kožne bolezni. Kuhan trpotec je veljal kot zdravilo proti slabokrvnosti, griži, bolezni želodca, jeter in vranice, epilepsiji in astmi. Kasneje so odkrili še mnoge druge zdravilne učinkovine trpotca, ki blagodejno delujejo na pljuča in dihalne poti. Trpotčev čaj se zato priporoča za čiščenje pljuč in pri blaženju simptomov pljučnih bolezni, kot so dolgotrajen, suh, dražeč kašelj in hripav glas.

 

Uporaba trpotca: 

Semena trpotca lahko posušimo, zmeljemo v prah ter jih uporabljamo za uravnavanje prebave. Semena namreč vsebujejo do 30 % sluzi, ki v črevesju nabreknejo in delujejo kot odvajalo, hkrati pa pomirijo razdraženo črevesno membrano. Nekateri semena uporabljajo pri zdravljenju parazitskih črvov.

Trpotčev čaj:  (Čaj iz trpotca) lahko ga pripravimo kot poparek ali po malo daljšem postopku kot prelivek:
Poparek: Dve čajni žlički nadrobljenega zelišča  prelijte s sveže zavreto vodo (200 ml), pokrito pustite stati 6-8 minut in nato precedite.    Dnevno lahko popijemo 2-3 skodelice sveže pripravljenega napitka.
Prelivek: Dve čajni žlički zdrobljenega trpotca prelijte s skodelico hladne vode (200 ml) in namakajte dve uri. Zatem precedite in rahlo segrejte. Čaja ne sladkajte in ga čez dan po požirkih spijte.
Čaj ali poparek uporabljamo ob vnetju dihalnih poti, prehladu, vnetju ustne sluznice in žrela (za zdravljenje le tega čaj grgramo) ter kašlju.

Trpotčev sirup je še bolj učinkovita alternativa čaju za vse zgoraj naštete težave.
Poznamo več receptov za pripravo sirupa, najpogostejši in najučinkovitejši je naslednji
Recept A. Liste na drobno narežemo in jih v plasteh skupaj s sladkorjem (ali medom) nalagamo v steklen kozarec (plast listov, plast sladkorja in ponovimo – prva plast morajo biti listi, zadnja pa sladkor) ter vsebino dobro potlačimo. Počakamo dan ali dva, da se vsebina posede in dodamo nove plasti. Tako pripravljenega lahko zakopljemo v vsaj 30 cm globoko jamo ali pa kozarec ovijemo v aluminijasto folijo ali v drugi svetlobno nepropusten material in postavimo v klet ali podoben hladen prostor s stalno temperaturo. Če boste dobro zaprt kozarec zakopali v zemljo pazite, da boste na ta način ohranjali ustrezne pogoje v temi s stalno temperaturo okolja. Da ne boste razbili kozarec, ko ga boste odkopavali, nanj položite desko ali drug material. Kozarec pustimo mirovati tri do štiri mesece, nato sirup precedimo in ga pretočimo v temne stekleničke. Stekleničke s sirupom shranjujemo na hladnem in temnem mestu.
Recept B. Iz 250 gramov svežih trpotčevih listov, 1 kilograma sladkorja, limone in medu lahko naredimo sirup tudi s poparkom. Liste trpotca poparimo s pol litra vode in pustimo, da se ohladi, lahko pustimo stati tudi do 12 ur. V drugi posodi v liter vode vmešamo sladkor in kuhamo do vretja, ter pustimo vreti toliko časa, da se sladkor povsem raztopi. Ko se raztopina ohlaja dodamo še limonin sok in po želji še med. Poparek precedimo in vmešamo v sladkorno raztopino. Sirup pretočimo v manjše sterilizirane steklenice in hranimo v hladnem in temnem prostoru.
Recept C.  Sirup lahko pripravimo tudi podobno kot iz smrekovih vršičkov. Kozarec s plastmi listov trpotca in sladkorja postavimo za dober mesec na sonce, vmes nekajkrat pretresemo, ko se vsebina raztopi in utekočini, maso precedimo in natočimo v sterilizirane kozarce.    Tega ne svetujemo najbolj, saj trpotčevi listi oksidirajo in potemnijo, to pa pomeni, da sirup vsebuje manj zdravilnih snovi.

Tinktura iz trpotca pomaga pri vnetju dihalnih poti, olajša kašelj (pospešuje izločanje sluzi), deluje pri vnetjih v ustih in žrelu ter zdravi zunanje poškodbe (piki žuželk, rane, praske, udarnine..).

Sveže iztisnjen trpotčev sok lahko uporabimo za prebavne motnje, težave z želodcem in črevesjem. Učinkovit je tudi zunanje kot obkladek za hitrejše celjenje ran, ob srbenju, oteklinah, pikih žuželk, udarninah in ob stiku s pekočo koprivo. Trpotčeve liste pomečkamo med rokami ali zobmi, toliko da priteče sok in si jih položimo na želeno mesto.

Mazilo iz trpotca je odlično sredstvo za oskrbovanje izpuščajev, prask, odrgnin, pikov in suhih razdraženih rok.
Priprava: suhe zdrobljene trpotčeve liste dodamo v olje (mandljevo, repično ali olivno) in postavimo na hladno in temno mesto za 4 do 6 tednov. Po tem času vsebino precedimo in dodamo topljen čebelji vosek. Mazilo nalijemo v manjše posodice in počakamo, da se strdi.

Kuhinja:
Številne zdravilne sestavine trpotca lahko zaužijemo tudi v jedeh:

  • Najokusnejši so na drobno narezani mladi trpotčevi listi, ki so okusni in zelo uporabni v solati – bodisi samostojno, bodisi v kombinaciji z drugimi vrstami zelenjave.
  • Na drobno narezani mladi trpotčevi listi so zelo uporabni tudi v juhah in prilogah – surovi ali kuhani. Starejši listi imajo bolj grenek okus in jih je bolje malo pokuhati.
  • Užitni so tudi presni ali popečeni cvetni popki, mlada trpotčeva socvetja, katerih okus spominja na gobe, na primer na šampinjone in jih lahko uporabimo kot začimbo ali jih dodamo k jedem, kamor bi sicer dodali tudi gobe.
  • Mleta semena lahko dodajamo moki za pripravo kruha, peciva ali drugih pečenih močnatih jedi.
  • Zelo preprosta je priprava trpotčeve omlete, za katero potrebujemo pest trpotčevih listov, 1 jajce, polnozrnato moko (lahko tudi navadno), mleto papriko, sol, olje (najboljše hladno stiskano sončnično), poper, muškatni orešek in vodo. Iz jajca in moke z dodajanjem vode pripravimo gosto maso in vanje zamešamo narezane in oprane liste trpotca ter začimbe. Izberite vaše najboljše okuse in specite v ponvi, tako kot ste navajeni. Omleto lahko pripravite kot samostojno jed, poda pa se tudi kot priloga k mesnim ali zelenjavnim jedem.

Dom in vrt:
Trpotec je lahko hrana za hišne ljubljenčke kot so zajčki in morski prašički.

 

Opozorilo:
Ozkolistni trpotec velja za varno zelišče za katerega ne poznamo neželenih učinkov ali drugih nevarnosti uporabe. Potrebna pa je previdnost pri uporabi zelišča med nosečnostjo in dojenjem, ker ni podatkov o uporabi trpotca v tem času, se je potrebno pred zdravljenjem z ozkolistnim trpotcem posvetovati z zdravnikom.

Zanimivosti:
Tudi Aleksander Makedonski je imel v domači lekarni trpotec in si z njim lajšal glavobole.
Zgolj ena rastlina proizvede ogromno,  od 2.500 do 10.000 semen. Zanimivo je, da ta semena preživijo prehod skozi prebavila ptičev in ostalih živali, zaradi česar se rastlina odlično razrašča.

Trpotec ozkolistni

Dodatni podatki:

Pakiranjestandardno 30 g , po izbiri mnogokratnik 10 g ; tinktura v steklenički 100 ml g
Embalažavrečka papir ; temna steklenička
PorekloMirnska dolina, Slovenija
Trpotec ozkolistni