Izkoristimo še zadnji letošnji poletni dan za prijetno uživanje na kolesu, ob tem pa opazujmo naravo, ki počasi že spreminja svojo »modo«  in se odeva v pisane jesenske barve. Odkrivajmo ob tem neokrnjeno naravo in razgibanost dolenjskih gričkov ter spokojnost dolinic med griči. To nam ponuja Mirnska dolina, dolina ki povezuje, na žalost premalo poznan biser Slovenije, med Zasavjem, Posavjem, dolino Krke in dolino Temenice.

Namen:  Uživanje, vrhunsko uživanje: v kolesarjenju, opazovanju kulturne in naravne dediščine, kulinariki, druženju.

Dan prireditve:  nedelja, 22.09.2019,  start ob 10:00 uri

Start in cilj:  Hrastovica pri PGD Sveti Rok in Kmečko servisnem centru Natura

Dolžina proge:  30 km manj razgibana, 50 km bolj razgibana. Progi nista zahtevni.

Trasa proge: Trasa proge poteka po obrobju in po dolini reke Mirne, speljana je po zanimivih krajih Mirnske doline in njihovih znamenitostih, je v celoti asfaltirana in razgibana. Proga je enotna, krajša proga ima le nekaj »bližnjic«, ima pa skupne tri okrepčevalne postaje. Okrepčali se boste lahko tudi na startno ciljnem prostoru. Glede na razpoloženje in sposobnost udeleženk bomo lahko prilagodili še kakšno progo za kolesarsko uživanje.


Startnina in prijave: startnina v pred prijavi v višini 12,00 € velja do četrtka 19.09.2019   s prijavo preko spletnega prijavnega obrazca ali na e-naslov. Po tem datumu je startnina 15,00 €. Startnina se plača na blagajni na startno ciljnem prostoru.  Na dan prireditve se prijavna mesta in blagajna odprejo ob 8:00 uri.


Pravila: Na maratonu lahko sodelujejo vse, ki se počutijo sposobne prekolesariti katero koli razdaljo razpisanih tras, noben problem pa ne bo, če se formira skupina svojega tempa in dolžine prevoženih kilometrov.  Vožnja bo potekala v zaprti skupini (vožnji), le na daljši progi bo zadnji del maratona odprt. Maraton bo potekal ob normalnem prometu, zato so kolesarke dolžne spoštovati cestnoprometne predpise, navodila in opozorila organizatorja. Udeleženke kolesarijo na lastno odgovornost in po svojih zmožnostih. Za vse udeleženke je obvezna uporaba zaščitne kolesarske čelade. Organizator ne jamči za škodo, ki jo udeleženka povzroči sebi, drugim udeleženkam ali tretji osebi. Za varen potek prireditve bodo skrbeli izkušeni kolesarski vodniki, vozila organizatorja in redarji. S podpisom prijavnice in startom kolesarke potrdijo, da so seznanjeni z določili razpisa.

Nagrade: Udeleženke, ki prevozijo maraton, prejmejo unikatno medaljo, praktično nagrado, pijačo in degustacijsko hrano na okrepčevalnicah in malico. Po končanem maratonu bo še žrebanje praktičnih nagrad med vsemi udeleženkami kolesarskega maratona. Posebnih priznanj bodo deležne najstarejša in najmlajša udeleženka ter najštevilčnejša ekipa.


Pripravili smo tudi bogat spremljevalni program, za tiste, ki se ne bodo udeležili ženskega kolesarjenja, saj ta prireditev pomeni tudi pričetek Festivala pohodništva Mirnske doline 2019.

Izbirate lahko med naslednjimi aktivnostmi:

  • Zdravstveno promocijske aktivnosti (merjenja in testiranja, program Svit, predstavitev  nordijske hoje…)
  • Vodeni pohod po krožni poti na Vrhe in Cirnik
  • Potep z MTB kolesi
  • Predstavitev in igranje prstometa

Pristopnina za spremljevalni program je 10,00 €, ki velja le za vodeni pohod in potep z MTB kolesi. Ostale aktivnosti so brezplačne. Postopek prijave in plačilo pristopnine je enak kot štartnina za maraton. Priporočljiva je predprijava.


Organizator: Konzorcij zakladi doline Mirna Soorganizatorja: Zadruga Natura z.o.o.  in  Kolesarski klub Dolenjska Balanca

Prireditev je v sklopu akcije Slovenija kolesari 2019.


Konzorcij Zakladi doline Mirne je pripravil tudi prilagojene turistične pakete, ki to prireditev vključujejo v ponudbo paketov za eno ali večdnevno bivanje v Mirnski dolini. Več o tem ……