Doživite vrhunski kolesarski užitek in izziv premagovanja dolenjskih gričev in hribčkov, ter postanite del kolesarskega plemstva. Preverite dolenjsko gostoljubnost in uživajte v kulinaričnih zakladih doline na stičišču alpskega, dinarskega in panonskega sveta. Preberite zgodbe lokalne hrane in pijač, še posebej vinskega posebneža cvička.
Izziv je trajen in trajnosten ter tudi virtualen, sama izvedba pa bo kar konkretna in potna. Izziv je lahko tudi odgovor na ukrepe, dejstva in posledice korona krize, ki upamo, da bo čimprej minila.

Pripravili smo vam pravi kolesarski izziv – prekolesariti 12 kolesarskih “hribovskih izzivov” po gričih in hribih obrobja Mirnske doline. Dvanajst zgodb užitka in trpljenja, dvanajst izzivov kolesarjenja v hrib. Vsi hribi so po kolesarskih normativih kategorije 2 (4 izzivi) ali 3 (8 izzivov), dolžine najmanj 3 km in najmanjšega povprečnega naklona 3 %.
Da pa ne bo uživalo samo telo, so trase izzivov speljane v glavnem po panoramskih cestah s čudovitimi razgledi, tudi z najlepšimi v tem delu Slovenije.

Dolina reke Mirne je dolina gradov, cerkva in mlinov, na žalost je danes od gradov in mlinov ostalo še bore malo. So pa ostale legende in v tem projektu smo povezali kolesarstvo in nostalgične zgodbe plemstva, ki je gradilo in ustvarjalo bogastvo gradov, cerkva in mlinov na reki Mirni in predvsem njenih pritokih. Ustvarjajmo plemstvo in to kolesarsko. Ustvarjajmo vitezinje in viteze, baronice in barone, kneginje in kneze, kraljice in kralje.
V literaturi običajno najdemo naslednji opis za viteza: Vitez je lahko postal vsak, vendar je bila oprema draga (čelada s pomičnim vizirjem, oklep, meč, ščit, sulica in drugo) in prvorazredni konji dostopni samo bolj bogati fevdalni gospodi. V srednjeveških predstavah so bili vitezi junaki brez napak in strahu, nesebični, predani cerkvi in svojemu fevdalnemu gospodu, pobožni, velikodušni, smeli, branilci ženske časti ter zaščitniki vdov in siromašnih. Ali ne bi ta opis lahko veljal tudi za kolesarja ?

Zgodbo dopolnjujejo ponudniki lokalnih dobrot, ki vam ob predložitvi viteške kode, ponujajo še dodatne plemiške ugodnosti, predvsem v obliki ugodnih cen in plemiških popustov.

Opravljeni izziv pomeni tudi pogoj za opravljeno akcijo SLOVENIJA KOLESARI.


Pregled kolesarskih izzivov:

klik na Oznaka vam prinese opis izziva , klik na Naziv pa vam prikaže zemljevid in profil (v Stravi)

OznakaNazivIzhodiščeDolžina
(km)
Povpr.
naklon
Višinska
razlika(m)
Max.
naklon
Kate
gorija
ZDM1NEBESAGloboko, Šentrupert5,236,1 %31924,6 %3
ZDM2DOBOVICADraga, Šentrupert11,484,0 %49218,6 %2
ZDM3TREBELNOMokronog4,415,8 %25811,4 %3
ZDM4LESKOVECKoludrje, Šentjanž5,627,1 %40422,6 %2
ZDM5BRUNKKrižišče, Tržišče10,833,0 %32917,6 %2
ZDM6BREZOVICAPugled, Mokronog3,956,5 %25628,9 %3
ZDM7DEBENECMirna4,826,0 %28925,2 %3
ZDM8JAVORJEMoravče, Gabrovka3,166,9 %21916,1 %3
ZDM9VRHEKrmelj4,335,6 %24333,6 %3
ZDM10TELČEBoštanj7,234,8 %35021,3 %2
ZDM11VODALESp. Vodale, Tržišče3,137,7 %25119,6 %3
ZDM12DREČJI VRHGrič pri Klevevžu, Šmarjeta5,405,0 %26913,0 %3
Skupna dolžina vseh izzivov je 69,59 km in skupna višinska razlika 3.680 m, dejansko pa je “višincev” malo čez 4.000 m, povprečni naklon okoli 5,5 %.

Kaj pa plemstvo?

Kolesarska vitezinja in kolesarski vitez : postane vsaka kolesarka in vsak kolesar, ki opravi vsi izzive in sprejme Kolesarski bonton . Naziv pridobi takoj, ko opravi vse izzive, svečano podelitev se izvede na gala prireditvi januarja naslednje leto.

Baronica in baron dolenjskih gričev: bosta postala tista kolesarka in tisti kolesar, ki bosta v tekočem letu opravila z vsemi trasami Kolesarskega Izziva Doline Mirne v času, ki je od 11 do 24 % večji od povprečnega časa najhitrejših treh kolesark oziroma kolesarjev.

Kneginja in knez dolenjskih gričev: bosta postala tista kolesarka in tisti kolesar, ki bosta v tekočem letu opravila z vsemi trasami Kolesarskega izziva Doline Mirne v času, ki je do 10,99 % večji od povprečnega časa najhitrejših treh kolesark oziroma kolesarjev.

Kraljica in kralj dolenjskih gričev: bosta postala tista kolesarka in tisti kolesar, ki bosta v tekočem letu najhitreje opravila z vsemi trasami Kolesarskega izziva Doline Mirne. Oba dobita naziv kralj oziroma kraljica dolenjskih gričev in bosta lahko nosila posebno pikčasto majico, ki jo bosta dobila kot nagrado v trajno last.


Izziv za najbolj vztrajne in vzdržljive – vse izzive je možno opraviti v “eni rundi”. V eni kolesarski turi lahko povežete vse izzive , opravili boste okoli 100 km in naredili okoli 5.000 m “višincev”.
Ideja za hrabre: ZDM10, ZDM5, ZDM4, ZDM9, ZDM1, ZDM2, ZDM8, ZDM7, ZDM6, ZDM3, ZDM11, ZDM12

Ponosni podpornik in mecen projekta:


Veseli bomo vaših pripomb, pobud, predlogov. Komentarji so dobrodošli. Oddajte jih tukaj.


Opisi in dodatni podatki o izzivih:

ZDM1_Nebesa:
Štartamo v dolini Globoko, na odcepu za Hrastno iz ceste Šentrupert-Rožemberk. Vseskozi vozimo po asfaltni cesti naravnost preko Hrastnega in Vihra do vrha hriba Nebesa, ko se cesta poravna zavijemo levo na slab kilometer dolg makadamski odcep do Izletniške kmetije Nebesa, kjer je na vrhu hriba cilj tega izziva. To je tudi edini makadamski del na vseh izzivih.
Odseki(dolžina, povprečni naklon): 2,0km - 9,6% ; 0,75km - 7,4%; 1,4km - 6,5%
Povratek, nadaljevanje poti: vrnete se lahko po drugi strani preko Homa v Šentrupert ali pa nadaljujemo pot po delu ZDM2 proti Dobovici in naprej na Dole, ali pa že prej zavijete v dolino Sopote. Od tu pa lahko nadaljujete ali proti Radečam, Zagorju (Podkum) ali proti Šmartnem in Litiji.
ZDM2_Dobovica:
Štartamo v vasi Draga pri Šentrupertu, na začetku klanca, malo pred ovinkom, ki ga naredi cesta in vozimo naravnost po glavni cesti do križišča štirih cest pod Homom, kjer zavijemo levo proti Gradišču in Dolam. Spet vozimo vseskozi naravnost skozi vasi Strmec, Gradišče do Prelesja in naprej po glavni cesti proti Dolam. Peljemo še skozi Radgonico, kjer se nam odpre čudovit pogled na Kum in Kamniške Alpe in kmalu po manjšem spustu in kratkem klancu pridemo v Dobovico in končamo izziv na sredi vasi pred kmečkim turizmom in turistično informativno tablo. Vse poti na trasi so asfaltirane.
Odseki(dolžina, povprečni naklon): 2,5km - 9,0%;  1,67km - 10,3%;  1,85km - 9,6%; 2,96 km - 6,0%
Povratek, nadaljevanje poti: vrnete se lahko po isti poti v Šentrupert ali pa nadaljujete naprej na Dole in nadaljujete priti Gabrovki(od tam pa se lahko podate na ZDM8) ali Mirni (ZDM7. Lahko pa že v Zagozdu zavijete v dolino Sopote. Od tu pa lahko nadaljujete ali proti Radečam, Zagorju (Podkum) ali proti Šmartnem in Litiji.

ZDM3_Trebelno:
Štartamo v Mokronogu, začetek izziva je v križišču pri odcepu za Trebelno. Po glavni cesti peljemo vseskozi naravnost do vasi Trebelno. Konec izziva je na vrhu klanca v vasi ob pokopališču. Cesta celotne trase je asfaltirana.
Odseki(dolžina, povprečni naklon): 0,8km - 12,4%;  1,2km - 8,3%
Povratek, nadaljevanje poti: možnosti imate veliko, od standardne vrnitve po isti poti v Mokronog z varianto, da pri Sv. Petru zavijete proti Drečjem vrhu in se po ZDM12 spustite v dolino do Klevevža (lahko pa celo opravite izziv ZDM12). Lahko nadaljujete na Debenec in potem na Mirno po ZDM7 ali pa že prej zavijete na pot proti Trebnjem. Enostavno pa lahko nadaljujete naprej do Novega mesta, Šmarjete ali Trebnjega. 
ZDM4_Leskovec:
Na glavni cesti iz Krmelja proti Šentjanžu je začetek izziva v ovinku pod Šentjanžem, točno pri smerni tabli v odcepu za Koludrje. Nadaljujemo v Šentjanž in na glavnem trgu peljemo naravnost, smer Kal in kmalu ko zapeljemo iz Šentjanža ostro zavijemo desno v klanec pri smerni tabli za Leskovec. Sledimo oznakam za Leskovec, po glavni asfaltni cesti peljemo okoli 4,5 km in pridemo na vrh hriba in cerkve, ter zapeljemo v vas. Konec izziva je na križišču v centru vasi. Celoten izziv poteka po asfaltnih poteh.
Odseki(dolžina, povprečni naklon): 2,0km - 9,6%;  1,67km - 10,3%;  1,85km - 9,6%; 2,96km - 6,0%
Povratek, nadaljevanje poti: poleg standardne variante vrnitve po isti poti, je tudi lep spust po drugi strani preko Srednika nazaj v Šentjanž. Varianta je tudi spust na Brunk, vendar je vmes kratek odsek gozdne poti.
ZDM5_Brunk:
Poljemo se iz Tržišča slabe 4 km po glavni cesti proti Sevnici in pridemo do križišča s smerno tablo Križišče in zavijemo na ta odcep proti vasi Križišče. Izziv se začne ko prečkamo reko Mirno za drugim mostom, vzpnemo se na manjši griček in tu v križišču zavijemo desno v hrib. Poljemo vseskozi naravnost po glavni cesti do odcepa za Jablanico, Novi Grad. Zavijemo na ta odcep in po glavni cesti peljemo skozi naselja Staro in Novo Dobje, Novi Grad, Goreljec dokler ne pridemo pod vasjo Budna vas na cesto Hotemež-Šentjanž. Nadaljujemo po tej cesti do vrha hriba, kjer se izziv konča. Celoten izziv poteka po asfaltnih poteh. 
Odseki(dolžina, povprečni naklon): 2,06km - 7,6%;  1,06km - 10,3%;  1,2km - 9,2%; 1,2km - 6,0%
Povratek, nadaljevanje poti: to je izziv, ko se iz cilja skoraj zagotovo ne boste vračali po isti poti nazaj. Najboljše je da se spustite v Šentjanž in od tam nadaljujete na izhodišče ali pa se spustite v drugo smer proti Radečam, varianta je tudi spust do Vrhovega in potem do Sevnice.
ZDM6_Brezovica:
V Pugledu pri Mokronogu na križišču v ovinku pri smerni tabli zavijemo na odcep proti Brezovici. Takoj se začne hrib in vozimo po glavni asfaltni do Brezovice in nadaljujemo pot proti Gorenjem Zabukovju. Ne zavijemo v vas ampak nadaljujemo naravnost po cesti proti Dolenjem Zabukovju še dobrih 250m. Konec izziva je na vrhu hriba pri kapelici na levi strani. Celoten izziv poteka po asfaltnih poteh.
Odseki(dolžina, povprečni naklon): 2,0km - 9,6%;  1,67km - 10,3%;  1,85km - 9,6%; 2,96 km - 6,0%
Povratek, nadaljevanje poti: boljša možnost od variante vrnitve po isti poti, je nadaljevanje poti preko vasi Dolenje Zabukovje do Trebelnega in potem spust po ZDM3 v Mokronog. 
ZDM7_Debenec:
Začetek izziva je na Mirni pri industrijski coni v križišču ceste proti Debencu in ceste iz industrijske cone proti pokopališču. Vseskozi vozimo po glavni cesti mimo graščine Zapuže in skozi vas Stan do križišča malo za vasjo. Napotimo se na cesto proti Mokronogu in kmalu zavijemo desno na južno cesto do vrha vzpona. Konec izziva je na koncu asfaltne ceste ob Koči na Debencu. Celoten izziv poteka po asfaltnih poteh.
Odseki(dolžina, povprečni naklon): 1,33km - 10,0%;  0,45km - 15,6%;  0,86km - 10,0%
Povratek, nadaljevanje poti: v vsakem primeru se morate slabega pol kilometra spustiti po isti poti kot ste prišli na vrh, potem pa predlagamo "severno" varianto poti v dolino in po 500m se v križišču odločite za pot proti Mirni ali pa proti Mokronogu ali pa celo odpeljete še ZDM6.
ZDM8_Javorje:
Celotna trasa poteka po glavni cesti Gabrovka - Šmartno. V naselju Moravče pri Gabrovki, na koncu vasi pri manjšem križišču je začetek izziva, konec pa je na vrhu klanca na prelazu Javorje (Javorski pil). Celoten izziv seveda poteka po asfaltni cesti.
Odseki(dolžina, povprečni naklon): 1,3km - 8,8%;  0,4km - 7,5%
Povratek, nadaljevanje poti: poleg vrnitve nazaj po isti poti, imate možnost nadaljevati po glavni cesti proti Šmartnem in Litiji, lahko pa na tej poti zavijete na Veliko Presko in naprej v dolino Sopote, od tu pa pridete v Radeče, Zagorje (Podkum) ali pa se preko Dobovice ali Dol v Mirnsko dolino. 
ZDM9_Vrhe:
Izziv pričnemo v Krmelju takoj za krožnim križiščem, smer Gabrijele, točka pričetka je kamniti most. Peljemo po glavni cesti do vrha klanca do table Gabrijele in kmalu zagledamo zagledamo odcep Veliki Cirnik in po tej cesti nadaljujemo naravnost po glavni cesti do zaselka Stražberk. Dobrih 100 m po zadnjih hišah zaselka zavijemo na križišču levo, na križišču je tudi poseben smerokaz s sodom. Do vrha hriba Vrhe imamo še dober kilometer in pol asfaltne poti. Zaključimo na vrhu hriba, ki ponuja čudovit pogled na velik del Dolenjske in Gorjancev. Konec izziva je ko se cesta odcepi v dolino. Toda pozor ta pot vodi le do spodnjih zidanic (lahko pa izzivate še ta 150 dolg klanec s povprečnim naklonom 28%), zato se do križišča vračajte po cesti po kateri ste prišli. Vse poti na trasi izziva so asfaltirane.
Odseki(dolžina, povprečni naklon): 1,36km - 8,2%;  1,03km - 7,5%;  2,90km - 6,2%
Povratek, nadaljevanje poti: v vsakem primeru se morate spustiti kilometer po isti poti kot ste prišli na vrh, potem pa se lahko vrnete nazaj v Krmelj ali pa greste v drugo stran in se v dolino spustite preko Malega ali Velikega Cirnika.
ZDM10_Telče:
V Boštanju na prvem levem odcepu zapeljemo na cesto proti Konjskem in Telčem. Vseskozi vozimo po glavni cesti za smer Telče. Vozimo skozi Konjsko, pazimo, da nad vasjo Laze ne zavijemo proti Primožu, držimo se smeri Telče. Zaključek je na vrhu klanca nad vasjo Telče, preden se začnemo spuščati v vas. Celoten izziv poteka po asfaltnih poteh.
Odseki(dolžina, povprečni naklon): 2,7km - 5,8%;  3,85km - 8,3%;  2,1km - 7,6%
Povratek, nadaljevanje poti: tudi pri tem izzivu, se najbrž ne boste vračali nazaj po isti poti, ampak boste izbrali pot naprej v vas Telče od koder lahko nadaljujete proti Škocjanu, Malkovcu ali pa se po ZDM11 spustite v Tržišče.
ZDM11_Vodale:
Začetek tega izziva na koncu Tržišča, ko iz glavne ceste Trebnje - Sevnica v križišču zavijemo desno za Vodale, takoj je tudi levi odcep in zapeljemo po tej cesti v klanec. Peljemo čez Spodnje Vodale in naprej v smeri Zgornje Vodale, vseskozi naravnost. Ko se po koncu vasi Zgornje Vodale cesta poravna zaključimo izziv dobrih 100 m pred križiščem oziroma priključkom ceste na glavno cesto Telče - Malkovec. Cesta trase izziva je v celoti asfaltirana.
Odseki(dolžina, povprečni naklon): 1,8km - 11,3%;  0,5km - 10,8%; 0,5km - 8,6%
Povratek, nadaljevanje poti: tudi pri tem izzivu je smiselno nadaljevati pot. Prva varianta je desno proti Boštanju po ZDM10 ali proti Škocjanu, levo pa proti Malkovcu in potem proti Tržišču, Mokronogu ali Novem mestu.
ZDM12_Drečji vrh:
Izziv začnemo malo za vasjo Grič pri Klevevžu, ko zavijemo levo v hrib proti Veliki Strmici, ko pridemo do križišča pod vasjo, vozimo naravnost smer Čužnja vas. Skozi razvlečeno vas Čužnja vas se vzpenjamo proti Drečjemu vrhu. Zaključek izziva je v središču vasi na najvišji točki hriba. Vse poti na trasi izziva so asfaltirane.
Odseki(dolžina, povprečni naklon): 3,54km - 6,8%;  1,51km - 9,4%;  1,15km - 9,0%
Povratek, nadaljevanje poti: tudi pri tem izzivu je smiselno nadaljevati pot. Možnosti so nadaljevanje v smeri Šmarjete, Trebelnega ali Mokronoga po različnih poteh. Najbolj primerna pa je pot do Sv. Petra in se tam odločimo za spust v Mokronog ali v hrib na Trebelno.

Pišite nam, povejte svoje mnenje, predloge ali pripombe:

  * obvezno polje