Spoštujem prometne predpise in pravila, spoštujem druge udeležence v prometu.

Spoštujem sebe in kolesarske prijatelje. Ob srečevanju kolesarja pozdravim, tako da pokimam ali dvignem roko v pozdrav.
Če nekdo potrebuje na cesti pomoč, se ustavim in mu pomagam.

Uporabljam ustrezno in vso predpisano opremo. Vedno nosim čelado, tudi v najhujši vročini uporabljam zgornji del kolesarskega dresa ali majico.
Na daljših turah imam s sabo tudi kolesarsko baterijsko svetilko in nepremočljivo vetrovko ali anorak.

Uživam v vožnji s kolesom in s prijatelji ter vožnjo prilagajam okoliščinam in skupini. Dirkam in dokazujem se le na organiziranih dirkah ali sam s seboj.
Ne precenjujem svojih sposobnosti, še zlasti ne na začetku sezone.
Pri vožnji upoštevam vremenske razmere, če me slučajno preseneti nevihta, ne trmoglavim, ustavim in prevedrim najhujše.

Ko se vozim v skupini se na začetku dogovorim za pravila vožnje. Tempo vožnje prilagajam najšibkejšemu, po vožnji v klanec počakam na vrhu ali po spustu. Tudi če se skupina razbije ostanem jaz ali drug kolesar z najšibkejšim.
Vedno z roko nakažem smer vožnje pri zavijanju, tudi ko vozim sam. Pri vožnji v skupini z roko nakažem ovire in poškodbe na cesti ter vsako zaustavljanje ali zmanjšanje hitrosti.
Če želim kolesariti v zavetrju ali skupaj s kolesarjem, ki sem ga dohitel, ga vprašam če se mu lahko pridružim oziroma priključim. Uslugo zavetrja poskušam vrniti.
Če ljudi ne poznam, med kolesarjenjem ne pretiravam z govorjenjem in uporabljam normalni besednjak. Kolesarski žargon uporabljam le v družbi z najbližjimi prijatelji.

Razumem, da imajo na vseh cestah in poteh prednost pešci. Ko jih srečam, jih vljudno pozdravim in jih prosim za prostor. Če ne gre drugače, stopim s kolesa.

Spoštljiv sem do okolja, v naravi ne puščam odpadkov, uporabljam biološko razgradljiva olja in maziva. Ne povzročam nepotrebnega hrupa, ne plašim divjih in domačih živali. Ne ogrožam naravnega okolja in drugih udeležencev.

Med vožnjo ne uporabljam slušalk, če pa že moram uporabljam samo eno slušalko. Med vožnjo se ne pogovarjam po telefonu ali pošiljam SMS, ob klicu se ustavim in opravim pogovor.
Pri vožnji v skupini držim krmilo z rokami in ne “vozim brez rok”.

Spoštujem svoj kolesarski klub in skrbim za njegov ugled ter sodelujem pri aktivnostih in pomagam po svojih najboljših močeh.