Odkrijte moč gozda in dreves, vsrkajte gozd z vsemi čuti. To nam ponuja Gozdno kopanje (lahko imenujemo tudi gozdna kopel) – sproščujoč sprehod po prečudovitem gozdu.

Odšli bomo za nekaj časa v gozd, ne bomo počeli nič posebnega, ne bo velikega fizičnega napora. Naš cilj ni, da se trudimo, da se znojimo ali da dosežemo zahteven cilj na koncu dolge poti. Naš cilj je, da se preprosto povežemo z naravo okoli sebe, da se sprostimo, ne da bi si ob tem zadali kakršno koli nalogo. Posedeli bomo pod kakšnim drevesom, se nanj naslonili, si ogledali njegove razvejane korenine, pogledali njegovo krošnjo, njegove liste in veje. Predvsem pa bomo uživali v naravni tišini. Glede na vremenske pogoje bomo sezuli čevlje in nekaj časa hodili bosi. Na koncu bomo gozd še okusili, privoščili si bomo nabrano med potjo – iz zelišč bomo naredili čaj in se posladkali z morebitnimi gozdnimi sadeži.

Glede na sestavo mešanega gozda in sestave tal osrednjega dela Mirnske doline, med levim bregom Mirne in južnimi pobočji Posavskega hribovja, je ta gozd idealen za izvajanje aktivnosti. Osnova za to so mogočne energije hrasta, obilje kostanja, ki prinaša radost in srečo, eterična olja smreke, jelke in bora, prsti iglastega gozda, pester živalski in rastlinski svet, številni potoki.

Vonji gozda, eteričnih olj iglavcev in zvok znižujejo stopnjo stresa, krepijo imunski sistem, zmanjšajo občutke depresije in nižajo krvni pritisk. Znanstveno je dokazan pozitiven učinek “gozdnih kopeli” na imunski sistem, ki je zelo močan še ves teden po opravljeni “kopeli”, traja pa tudi do enega meseca. Drevesa umirijo tudi duha. Zmanjša se napadalnost in depresija, poveča vitalnost. Gozd lahko zato označimo za odlično terapevtsko okolje.

Na kratko bi lahko rekli, da so koristi gozdnega kopanja naslednje:

  • krepi imunski sistem
  • izboljšuje zdravje živčnega sistema
  • znižuje krvni tlak
  • krepi mentalno zdravje
  • zmanjšuje stres
  • krepi pozornost, ustvarjalnost in kreativnost
  • zmanjšuje utrujenost in izboljša razpoloženje (več energije)

Osnovne informacije o aktivnosti:

Zbirno mesto (pričetek aktivnosti):  OC Natura ali po dogovoru.

Trajanje aktivnosti: Sprehod traja od 2 – 3 ure, v tem času prehodimo okoli 5 km.

Oprema: Potrebujete udobne čevlje in udobna oblačila, letnemu času primerno. Dolge hlače so obvezne. Priporočamo tudi kaj proti klopom in komarjem.

Izvajanje: Aktivnost se izvaja skozi celo leto in v vseh vremenskih razmerah.

Termini; čez dan po dogovoru, – običajno dopoldan ob 9:00, popoldan ob 16:00, (termini se prilagajajo željam udeležencev, letnemu času in vremenu)

Udeleženci: Skupina šteje od najmanj 4 do največ 15 udeležencev. Primerno: za vse ne glede na starost in spol, tudi otroci se lepo vključijo. Aktivnost je primerna tudi za Team building.

Elektronske naprave pustimo na zbirnem mestu.

Pristopnina:  10 € na osebo (popust na skupine)


Smo vas spodbudili k aktivnosti, tu je prvi korak do uživanja…..