Opis
Kislo zelje je z biološkim kisanjem predelano sveže zelje. S kisanjem zelju podaljšamo rok uporabnosti in je zato zelo primerno za shranjevanje in uživanje čez zimo. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je kislo zelje zaželjeno v prehrani zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda bogate prehranske vrednosti. Zelje predstavlja bogat in razmeroma poceni vir vitaminov in mineralov. Kislo zelje obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, istočasno pa zaradi vsebovanih hranil ugodno vpliva na imunski sistem. Vsebuje vitamin C, folno kislino in vlaknine.
Kislo zelje se lahko uporablja kot samostojna jed, priloga ali dodatek enolončnicam, juham ter za solate.
Priporočljivo je uživanje čim več surovega kislega zelja, saj kuhanje in drugi načini toplotne obdelave pomembno zmanjšajo vsebnost hranil. Ne glede na način priprave pa je zelje zelo dragocen del naše pestre in uravnotežene prehrane.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.