Rabarbara

4,73  z vljučenim DDV

Zelenjava, ki jo jemo kot sadje.


Cena za enoto:KG
Embalaža, pakiranje:Rinfuza, glede na količino papirnata vreča ali PVC gajbica
Vrsta pridelave:Biodinamična pridelava
Poreklo:Mirnska dolina, Dolenjska, Slovenija

 

Ni na zalogi

Šifra: 7506 Kategoriji: ,

Opis

Botanično je rabarbara (Rheum rhabarbarum) zelenjava iz družine dresnovk (Polygonaceae) in je sorodnica kislice in ajde, vendar pa njena debela, mesnata stebla kljub kislemu okusu uporabljamo predvsem kot sadje.

Rabarbara ima močna stebla in velike, krpate liste. Užitna so le stebla, ki so rožnata, temnordeča ali zelena (odvisno od sorte, rastišča in obdobja), listi pa so zaradi velike vsebnosti oksalne kisline strupeni. Rabarbaro nabiramo oziroma kupujemo od aprila do septembra, ob ugodnih pogojih ali glede na vrsto rabarbare pa celo do prvih zmrzali. Pazimo, da nima preveč oksalne kisline, saj se delež te v rastni dobi povečuje.

Za kulinarične namene izberemo sveža, čvrsta, nepoškodovana stebla, ker ta kmalu postanejo mehka, vedno naberemo ali kupimo le toliko rabarbare, kolikor je potrebujemo. Shranimo jo v hladilniku in uporabimo v nekaj dneh, največ v enem tednu. Liste do uporabe pustimo na steblih, ker pomagajo ohranjati svežino. Rabarbaro lahko tudi zamrznemo – pred zamrzovanjem je ni treba blanširati, stebla le očistimo in narežemo.

Osnovna priprava rabarbare:
Liste odrežemo in zavržemo, stebla operemo in jim odstranimo vlaknasto ovojnico ter jih nato narežemo na poljubne kose. Surova je prekisla, da bi jo jedli, zato jo moramo skuhati, v vodo običajno dodamo tudi precej sladkorja. Rabarbaro dušimo ali poširamo 8 do 10 minut, lahko jo tudi spečemo v pečici (cca 20 minut) in jo nato uporabimo za raznovrstne jedi. Raziskujmo nove okuse z rabarbaro, dajmo ji priložnost, res nas bo presenetila. Spomladi je njena svežina kot nalašč, da nas poživi in odžene spomladansko utrujenost.

Uporaba v jedeh:

 • priprava jedi, ki se lahko shranjujejo dlje časa, kot na primer kompoti, marmelade, sokovi.
 • priprava sladkih jedi, kot so: kolači in pite, peciva, biskviti, sadne kupe, palačinke, torte.
 • manj znano je, da se lahko rabarbara uporablja tudi v slanih receptih: pečeno v pečici jo lahko uporabimo namesto zelenjavne priloge ali pa jo vključimo v sladkaste omake. Lepo se bo podala ob pečeni perutnini ali svinjini, tudi k ribam z intenzivnejšim okusom. Odlična so opečena telečja jetrca v kombinaciji z gosto rabarbarino omako (Pripravimo jo tako, da na koščke narezano rabarbaro s ščepcem soli in nekaj žličkami sladkorja v zelo malo vode dušimo približno pol ure, da se rabarbara razpusti v gosto omako.)
 • dodamo jo špinačni kremni juhi ali poletni mešani solati,
 • pripravimo rižoto ali omako za sveže domače rezance – za sladko, aromatično pomladno pašto.
 • zlasti dobro se rabarbari podajo jagode in sladko-kislo sadje, kot so naprimer pomaranče.
 • odlično se ujema tudi z ingverjem, muškatnim oreškom in cimetom, jogurtom in vaniljevo kremo.
 • ugotovljeno je bilo, da lahko dodajanje rabarbare nekaterim izdelkom poveča njihovo stabilizacijo, zato se jo pogosto dodaja v jagodne džeme ali jabolčni pire. S tem se zmanjšuje možnost, da bi se izdelku spremenila barva, hkrati pa se povečajo tudi njegove antioksidativne lastnosti
 • če jo imamo na vrtu, lahko uporabimo tudi njena socvetja – tik pred cvetenjem jih oberemo, skuhamo v osoljeni vodi in pripravimo kot brokoli.

Zakaj je potrebna pozornost pri uporabi rabarbare:
Snov, zaradi katere je treba biti pri uporabi rabarbare previden, je oksalna kislina. Največ je vsebujejo listi, ki zaradi tega niso užitni, medtem ko jo v manjših količinah najdemo tudi v steblih. Oksalna kislina skupaj z drugimi toksini sproži težave pri presnovi kalcija v našem organizmu, kar lahko vodi do zastrupitve in celo do anafilaktične reakcije, pri pogostem uživanju pa do nastanka ledvičnih kamnov.

Tako rabarbare naj ne bi uživali ljudje z ledvičnimi pa tudi žolčnimi kamni. Prav tako ni primerna za bolnike z artritisom in protinom oziroma putiko, izogibajo pa naj se je tudi tisti, ki jih mučijo hemoroidi, in moški s težavami s prostato.
Strokovnjaki jo odsvetujejo tudi občutljivim skupinam, nosečnicam, doječim materam in seveda dojenčkom ter starejšim ljudem. Nekateri ljudje ne prenesejo rabarbare, ker preveč draži sluznico v ustih in črevesju.

Zanimivosti:

 • v preteklosti so rabarbarina stebla namočena v sladkor veljala kot cenovno dostopna sladica za otroke,
 • najbolj popularne jedi iz rabarbare so zagotovo pite, še posebej rabarbarina pita z jagodami, ki ji je 9. junija v ZDA posvečen celo svoj dan,
 • zaradi številnih koristnih lastnosti je bila rabarbara v 16. stoletju v Franciji dragocenejša od cimeta, v Angliji pa v 17. stoletju dražja od opija,
 • liste in stebla, ki dajo rumeno in rdečo barvo se lahko uporablja za barvanje jajc,
 • listi rabarbare odganjajo žuželke,
 • rabarbarina vlakna se lahko uporabljajo za pletenje puloverjev ali za izdelavo papirja.
 • v zdravilne namene se rabarbara uporablja na Kitajskem in v Tibetu že več kot 2000 let, v srednjem veku pa so z njo zdravili tudi arabski zdravniki.
 • rabarbaro lahko uporabite tudi za čiščenje,
Rabarbara

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Rabarbara”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja