Bezeg, črni (Sambucus nigra)       

                                                          ………nad prehlad z drobnimi cvetovi

  • posušeni cvetovi  – pakirano 20 g ali v rinfuzi poljubna količina
  • cena za 20 g  je   2,50 € / kos                    NA TRŽNICO >>>
  • cena rinfuza je    1,10 € / 10g                     NA TRŽNICO >>>

Pravni položaj:  H (rastline, ki se lahko uporabljajo kot živila)

Opis:

Bezeg vsebuje veliko zdravilnih sestavin in je že stoletja poznan kot izjemno zdravilna rastlina. V ljudskem zdravilstvu je najbolj cenjen za zdravljenje vnetij, vročine, pospešuje potenje in lajša dihalne težave. Bezgovo cvetje je prijetnega vonja, ki nam da osvežujoč in zdravilen napitek z značilnim vonjem in okusom.

Zdravilne učinkovine in uporaba bezga :
Čaj iz bezgovih cvetov je preizkušeno domače zdravilo pri povišani temperaturi, zmanjšuje potenje, zbija vročino, pospešuje izločanje seča, čisti kri in znižuje količino sladkorja v krvi  ter krepi naše telo,
Čaj iz bezgovega cvetja povzroča potenje, zato se priporoča tam, kjer je potrebno, da se dobro prepotimo, to pa je pri bronhitisu, kašlju, gripi, oslovskem kašlju,začetni pljučnici in tudi pri ošpicah, škrlatinki, astmi in revmatičnih obolenjih.
Cvetovi vsebujejo eterična olja, glikozide, flavonoide, čreslovine, tanine  in sluzi, ki skrbijo za prepoznaven vonj in okus.
Flavonoidi imajo antibiotičen in diuretičen učinek.

Zaradi dolgoletnih izkušenj pri uporabi se v farmaciji  bezgovo cvetje uporablja za pripravo čajev in čajnih mešanic, ki pospešijo potenje ter lajšajo simptome prehladnih obolenj. Tudi sodobne raziskave (predvsem na živalih) so v veliki meri potrdile tradicionalno uporabo. S kliničnimi študijami so tudi ugotovili, da pride do povečanega potenja samo pri bolnikih s povišano telesno temperaturo, medtem ko pri bolnikih brez povišane telesne temperature tega učinka niso zaznali. So pa s pomočjo kliničnih študij dokazali tudi protivnetno, antibakterijsko in hepatoprotektivno učinkovitost bezgovega cvetja.


Čaj iz bezgovih cvetov:
Priprava čaja:  Dve čajni žlički posušenih cvetov  prelijte s skodelico vrele vode (250 ml),  dobro premešajte, pokrijte in pustite stati 10 minut ter nato precedite. Skodelico sveže pripravljenega čaja pijte trikrat dnevno.
Čaj lahko uporabimo tudi za obkladke, kopeli ali inhalacije.
Upoštevajte predviden čas priprave, saj se sicer lahko zgodi, da bo napitek neprijetnega okusa – trpek in grenak. Vedno pripravite svež napitek – vedno  brez dodatkov, še posebej brez sladkorja.

 Uporaba pri otrocih:
Zaradi pomanjkanja ustreznih podatkov uporaba čajev z bezgovim cvetjem ni priporočljiva pri otrocih, mlajših od 12 let. Tradicionalno se sicer bezgovo cvetje pri otrocih uporablja v nižjih odmerkih kot je to priporočljivo za odrasle.


Opozorilo:
Bezga v nobenem primeru ne smejo uživati nosečnice in doječe matere, saj vsi deli vsebujejo strupene alkaloide, ki imajo  lahko škodljive posledice za plod matere, kasneje pri dojenju pa tudi za njeno mleko.

Preveliki odmerki bezga lahko povzročijo zdravstvene težave, predvsem bruhanje in drisko.

Zelo priporočljivo je, da bezga ne uživamo surovega, saj je v tem primeru strupen. Dovolj je že, da si pripravimo poparek.

Bezeg

Dodatni podatki:

Pakiranjestandardno 20 g, po izbiri mnogokratnik 10 g
Embalažavrečka papir
PorekloMirnska dolina, Dolenjska, Slovenija
Bezeg