(Achillea millefolium)            ……….. pozdravil je celo Ahila,ki mu je dal tudi ime

  • posušeni cvetovi in listi – pakirano 30 g ali v rinfuzi poljubna količina
  • cena za 30 g  je            3,00 € / kos
  • cena rinfuza je             1,00 € / 10g                        NA TRŽNICO >>>

Pravni položaj:  H (rastline, ki se lahko uporabljajo kot živila)

Opis:

Rman (Achillea millefolium) sodi med najstarejša in najbolj poznana zelišča, ki se uporabljajo v ljudski medicini. Po svojih učinkih je podoben in  primerljiv s kamilico. Vsebuje predvsem eterična olja, čreslovine, flavonoide in  mineralne snovi.

Zdravilne učinkovine in uporaba rmana :
Rman se predvsem zaradi vsebnosti eteričnih olj in drugih učinkovin pogosto uporablja v ljudskem zdravilstvu proti želodčnim težavam, ki se pojavljajo v obliki krčev, za blaženju vnetij, prebavnih težav, prekomernega znojenja ter ustavljanje krvavitev. Deluje protivnetno in preprečuje nastanek klic. Pomaga pri celi vrsti ženskih težav – ureja menstruacijo, pomaga pri krčih maternice, ureja težave z belim tokom. Rman je odličen za celjenje ran.

Najpogostejša uporaba je notranja, v obliki čaja, ki izboljšuje našo odpornost proti boleznim.
Priprava čaja:  Dve čajni žlički rmanovega čaja prelijte s skodelico vrele vode (150 ml),  dobro premešajte, pokrijte in pustite stati 10-15 minut ter nato precedite. Skodelico sveže pripravljenega čaja pijte trikrat do štirikrat dnevno

Čaj pomaga pri prebavnih težavah, pri vnetju grla, bronhitisu, notranjih krvavitvah, vnetju sluznice želodca in črevesja, vnetju žolčnika in vnetju mehurja. Zdravi tudi dihala in je primeren za inhalacije. Čaj grgramo pri zobobolu.

Ugoden vpliv ima pitje rmanovega čaja tudi na dotok krvi v srce in urejanje kroženja krvi, s tem pa tudi na srčni utrip. Zdravi tudi okvaro srčne mišice.

Rman ugodno deluje tudi na sečila, spodbuja ledvice k delovanju, da izločajo seč, hkrati ne draži ledvic. Odpravlja katar mehurja in močenje postelje in bolezensko tiščanje na vodo.

Čaj pomaga tudi pri notranjih krvavitvah, krvavenju običajnih ran, krvavem izmečku, krvavitvah iz ledvic, danke, nosu. S čajem izpiramo rane in udarnine, pike žuželk,  lahko ga uporabimo za nego razpokanih rok, kot tudi za nego razbolelih prsnih bradavic pri doječih materah.

Rman pa poleg vsega naštetega deluje še proti nespečnosti, živčni nespečnosti in visokemu tlaku. Ugodno vpliva tudi na sladkorno bolezen, saj jo zadržuje (predvsem v začetni fazi).

Vino, skuhano iz rmana, se za priporoča za pitje ljudem s pomanjkanjem apetita.

Pri zunanji  uporabi pa je rman odličen za zdravljenje vnetnih obolenj kože.
V ta namen pripravimo Rmanovo mazilo ali rmanovo kremo:  V stekleni kozarec damo liste in cvetove rmana, jih prelijemo z enem litrom oljčnega olja ali kokosovo mastjo in to postavimo za 4 tedne na sončno mesto. Nato olje precedimo in ga na vodni kopeli pomešamo s čebeljim voskom v razmerju 2:1 (2 dela rmanovega olja en del čebelji vosek).
Rmanovo mazilo zdravi spremembe na koži in čisti pore, hkrati pa ga lahko uporabite pri lajšanju tegob bolečih prsnih bradavic in za mazanje suhe kože na rokah. Tudi manjše ureznine si lahko namažemo s tem mazilom. Lahko se uporablja tudi kot sredstvo za masažo in sproščanje mišic. Nepogrešljivo je pri negi dojenčkove ritke, saj pomaga pri preprečevanju pleničnega izpuščaja oziroma pomaga če je ta že nastal.

Zdravilna kopel:   Pri bolečinah in krčih v predelu medenice pripravite poparek tako, da prelijete 100 g zeli z 2 litroma vrele vode, dobro premešate, pustite pokrito stati 20 minut in nato precedite. Sveže pripravljeni poparek dodajte sedeči kopeli.

Rmanovo olje za sončenje:   Rman v kombinaciji z olivnim oljem je lahko naravno sredstvo za sončenje. Za pripravo potrebujemo 200 ml olivnega olja in 100g svežih rmanovih listov. Na vodni kopeli kuhamo to mešanico približno dve uri, pazimo da nam ne zavre (olje ne zacvrči). Počakamo da se ohladi, nato precedimo.


Kulinarika:
Včasih so ga precej uporabljali kot zelenjavo za prehrano ali njegov izvleček pa za aromo (npr. pri varjenju piva). Kot dodatek jedem in pijačam (predvsem žganim) se uporablja še danes.


Opozorilo:
Rmanovo olje za sončenje je zgolj blago sredstvo za sončenje!
Rman je zelo varno zelišče. Prepovedi in opozorila niso znana, razen splošnega zdravstvenega priporočila, naj se med nosečnostjo in dojenjem zdravilni pripravki ne uporabijo notranje brez zdravniškega nasveta.
Zunanje zdravljenje proti herpes simpleksu naj ne traja neprekinjeno več kot dva tedna.

 

Rman

Dodatni podatki:

Pakiranjestandardno 30 g, po izbiri mnogokratnik 10 g
Embalažavrečka papir
PorekloMirnska dolina, Slovenija
Rman