BRIN, BRINOVE JAGODE  (Juniperus communis)

                                    … jagoda močnejša od antibiotika

  • posušene brinove jagode – pakirano 40 g
  • cena  je  2,80 € / kos

Pravni položaj:  H  (rastline, ki se lahko uporabljajo kot živila)

Z  (Zdravilo, ki se izdaja brez recepta.)

NA TRŽNICO >>>

Opis:

Brinovi grmički rodijo drobne temno modre jagode, ki veljajo za eno najmočnejših naravnih zdravil, z antiseptično in antibiotično močjo.

Pozitivni učinki:
Suhi plodovi vsebujejo 1 do 2 % eteričnega olja, grenčino juniperin, smole, čreslovino, sladkor, razne organske kisline, pektin in nekatere elemente, kot so kalij, kalcij in mangan. Mladi poganjki in iglice vsebujejo vitamin C, zato si iz njih pripravimo vitaminske napitke ali čaje.

Brinove jagode blagodejno vplivajo na sečila, dihala, prebavni in živčni sistem. Kot naravni antibiotik zdravijo bakterijske okužbe sečnih poti, rezultati so hitri in dolgotrajni.

Čistijo kri, delujejo kot diuretik, zadnje raziskave kažejo, da pomagajo pri zdravljenju sladkorne bolezni.

V črevesni flori uničujejo vzroke zastrupitve in spodbujajo detoksikacijo črevesja in celotnega organizma.

Pripomorejo h krepitvi organizma in imunskega sistema.

Pomemben je vpliv brina na presnovo, zato ga uporabljamo za zdravljenje bolezni obrabljenih sklepov. Sklep postane prožnejši, se giblje, verjetno preprečuje tudi napredovanje bolezni.

 

Uporaba:
Za  prej navedena obolenja, zlasti za čiščenje krvi, se priporoča mesečna kura z jagodami:  Prvi dan zaužijte pet jagod. Vsak naslednji dan po eno jagodo več, dokler 11. dan ne zaužijete 15 jagod, nato pa v naslednjih dneh vsak dan eno jagodo manj, dokler jih na 21. dan ne zaužijete pet. S tem dnem zdravljenje tudi zaključite.

Žvečenje jagod: Jagode dobro prežvečite in jih nato izpljunite, dlje žvečite, boljše bo. Za krepitev imunskega sistema je treba jemati osem jagod. Ljudsko zdravilstvo že od nekdaj ceni brinove jagode za preprečevanje kuge, kolere in drugih kužnih bolezni, kar velja še danes, saj je žvečenje jagod najboljše zdravilo zoper vse okužbe. Žvečenje brinovih jagod prežene pekočo zgago.

Čaj iz brinovih jagod:  Iz posušenih brinovih jagod pripravljamo poparek: žličko rahlo strtih posušenih brinovih jagod prelijemo s skodelico vrele vode  in pustimo stati dvajset minut. Nato odcedimo in čez dan spijemo po požirkih eno do dve skodelici. Za zdravljenje kroničnega revmatizma pijemo poparek vsako pomlad in jesen 4-6 tednov. Čaj iz brinovih jagod ni priporočljivo uživati neprekinjeno daljše časovno obdobje. Pri želodčnih in črevesnih težavah ter sladkorni bolezni pijemo nesladkan čaj, pri boleznih dihal in za izboljšanje presnove pa dodamo žličko medu.

Masaža z eteričnim oljem brinovih jagod blaži revmatične bolečine.

Lahko pa izkoristite tudi iglice: če jih boste v ognjevarni posodi nekaj prižgali v prostoru, kjer okreva nekdo z gripo ali kakšno drugo virozo, bodo pripomogle k njegovemu okrevanju, saj razkužijo prostore.

Kapljica brinovega olja v kozarcu mlačne vode (izplakovanje) pomaga pri neprijetnem zadahu iz ust.

Za čiščenje zraka v sobah dajemo stolčene jagode na žareče oglje.

 

Kulinarika:
Brinove jagode imajo prijeten aromatičen vonj. Njihov okus je najprej sladkast, nato grenko sladek, dišaven in smolnat hkrati.
Z brinovimi jagodami začinimo divjačino, divjo perutnino, pečenke, kislo zelje, ribje juhe in marinade. Dodajamo jih mesnim jedem in omakam. Z zdrobljenimi jagodami natremo meso, cele pa uporabimo v kašah, omakah in kuhanih jedeh ter jih damo v kad s kislim zeljem, v skandinavskih državah pa iz jagod izdelujejo tudi pivo.

 

Opozorilo:
Zdravljenje z brinovimi jagodami ni primerno pri kakršnih koli težavah z ledvicami, saj lahko izzove krvavenje in prisotnost beljakovin v seču. Tudi za nosečnice in otroke, mlajše od 18 let, brinove jagode niso primerne.

V nobenem primeru  ne smemo brina uporabljati v eni kuri več kot šest tednov.

Brinove jagode

Dodatni podatki:

Pakiranje40 g
Embalažapapirnata vrečka
PorekloMirnska dolina, Dolenjska, Slovenija
Brinove jagode