(Taraxacum officinale)      … premaga tudi raka

  • A: posušeni listi – pakirano 30 g ali v rinfuzi poljubna količina
  • cena za 30 g  je     2,80 € / kos
  • cena rinfuza je      0,90 € / 10g
  • B: posušena korenina – pakirano 50 g ali v rinfuzi poljubna količina
  • cena za 50 g  je     4,80 € / kos
  • cena rinfuza je      1,00 € / 10gNA TRŽNICO >>>

Pravni položaj:  H (rastline, ki se lahko uporabljajo kot živila)

Opis:

Regrat je ena od najbolj razširjenih rastlin na svetu, ki raste po travnikih in vrtovih, ob poteh in živih mejah. Regratovi pripravki pospešijo izločanje želodčnih in črevesnih žlez, jeter, žolčnika ter trebušne slinavke. Regratov čaj je primeren za čiščenje krvi, spodbuja presnovo in delovanje izločil ter tako pospešuje izločanje odvečnih snovi iz telesa. Regrat je odličen diuretik, saj pospešuje izločanje seča.

Zdravilni učinki:
Regrat krepi in blagodejno vpliva na delovanje jeter, čisti jetra po naravni poti, odpravlja žolčne kamne, blagodejno vpliva na delovanje ledvic, pripomore k zdravim probiotičnim bakterijam v črevesju, pomaga pri zdravljenju hepatitisa, pospešuje odvajanje vode iz telesa, niža raven sladkorja v krvi,  niža raven estrogena v telesu, blaži težave pri endometriozi,  razstruplja in čisti organizem.

Regrat vsebuje grenčične snovi, ki spodbujajo nastanek kisline v želodcu in s tem izboljšuje prebavo. Priporočljivo je, da ga pijete pol ure pred obrokom. Če imate občutljiv želodec, se najprej posvetujte z zdravnikom.

Regrat deluje anticelulitno, protivnetno in protivirusno,  je antirevmatik, je laksativ (spodbuja odvajanje blata), je holagog (spodbuja izločanje žolča),  uravnava hormone in blaži simptome PMS sindroma,  pomaga pri uravnovešanju hormonov v času menopavze in nosečnosti, povečuje sposobnost telesa za vsrkavanje železa, zato je koristen pri slabokrvnosti.  Je odličen proti degeneraciji rumene pege in je superživilo za dober vid.

Učinkovit je v boju proti rakavim spremembam v telesu.

Regratov čaj:
Pravi regratov čaj pripravite iz naslednjih sestavin:

  • 6 g posušenih regratovih cvetov
  • 4 g posušenih regratovih korenin
  • 1 l vode

V ponvi, ob neprestanem mešanju, popražite posušene koščke korenin do zlatorumene barve. Liter zavrete vode prelijte čez prepražene korenine, dodajte še posušene regratove cvetove in vse skupaj pustite stati 10 minut. Precedite in prelijte v skodelico.

 

Kulinarika:
Zelo znana je uporaba regrata v prehrani, predvsem v obliki raznovrstnih solat z regratom, dodamo pa ga lahko tudi v juhe ali prikuhe. Mlade cvetne popke lahko vlagamo, iz cvetov pa pripravimo regratovo vino ali medu podoben sirup. Z regratom lahko pripravimo tudi okusen smuti, za sladokusce pa odlične regratove ocvrtke.

Regratove korenine lahko skuhamo kot krompir, lahko jih jemo kar surove ali pa jih popražimo. Zmlete uporabimo kot kavni nadomestek.

 

Opozorilo:
Regrat ima lahko stranske učinke. Poročajo o alergijah na dotik, ni pa znano, ali do alergičnih reakcij pride tudi po zaužitju. Pomembno je vedeti, da regrat poveča delovanje drugih diuretikov in vpliva na zdravilsko zdravljenje sladkorne bolezni.

Čaje na osnovi regratovih listov se odsvetujejo pri hujših obolenjih srca ali ledvic, ko je zaradi zastajanja vode v telesu priporočljiv zmanjšan vnos tekočine.

Regrat

Dodatni podatki:

Pakiranjestandardno 30 g (50 g za korenino), po izbiri mnogokratnik 10 g
Embalažavrečka papir
PorekloMirnska dolina, Slovenija
Regrat